Copingprocessen vid en närståendes död
Copingprocessen är mångfacetterad och går i vågor. Återhämtningen tar tid och har ingen tydlig slutpunkt.
Den sörjande kan ibland aktivt bearbeta de händelser och känslor som är förknippade till förlusten. Ibland kan man däremot känna att man behöver ta lite distans och försöka leva som förut.
Hur framskrider copingprocessen?
Den sörjande bearbetar sin förlust särskilt i början av copingprocessen. Saknaden efter den avlidne är ofta djup. Sorgen för med sig många olika slags känslomässiga reaktioner som varierar mellan fina minnen och en smärtsam längtan.
Den sörjande sparar ofta den närståendes tillhörigheter, minns hen, besöker hens grav och firar hens bemärkelsedagar. På så sätt upprätthålls ett band till den avlidne.
Nyorienteringsfasen efter en förlust
Med tiden börjar den sörjande sträva efter att anpassa sig till det som hänt. Hen fokuserar mer på själva förändringarna som förlusten lett till.
Den sörjande försöker få ordning på sitt liv och bygga upp en ny identitet eller ta på sig uppgifter som tidigare sköttes av den närstående. Det är vanligt att känna rädsla för hur man ska klara sig i den nya situationen.
Ibland behöver de sörjande få koppla bort den sorg och stress förlusten orsakat. Om man fastnar för mycket i saknaden efter en avliden närstående eller undertrycker sorgen kan det bli svårt att fortsätta med sitt eget liv.
Sätt att anpassa sig till sorgen
De sörjandes copingmetoder varierar. De kan även ändras med tiden.
Man kan anpassa sig både genom att undvika eller genom att bemöta sorgen samt sådant som påminner om personen som gått bort. Samma copingmetod kan vid ett tillfälle hjälpa, men vara skadligt vid ett annat.
Vilka copingmetoder lönar sig?
Det är framför allt viktigt att bearbeta det som hänt samt tillåta sig själv att sörja och uppleva alla känslor fritt.
En av de viktigaste copingmetoderna är att få diskutera saken. Det lönar sig att vid behov söka professionell hjälp eller kamratstöd så att man kan dela med sig av sina känslor och upplevelser.
Professionell hjälp kan behövas framför allt ifall man använder sig av copingmetoder som har en negativ inverkan på välbefinnandet, såsom överdrivet rusmedelsbruk.
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Symtomtest
Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.
Egenvårdsprogram
Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:
Nätterapier
Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.