Jiõččhåidd-programm
Miten unettomuutta hoidetaan?
Voit käyttää omahoito-ohjelmaa myös odottaessasi muun hoidon alkamista, muun hoidon tukena tai muun hoidon jo loputtua.
Unettomuuden hoito tuo monille mieleen unilääkkeet. Lääkkeiden teho on kuitenkin rajallinen, ja niillä voi olla haittavaikutuksia.
Keskusteluhoidot
Keskusteluhoidoissa unettomuutta käsitellään pääosin keskustelemalla ammattilaisen kanssa. Tarvittaessa voidaan käyttää harjoituksia. Niiden avulla tunnistetaan ja muutetaan toimintatapoja, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät unettomuutta.
Kelan korvaamaa psykoterapiaa myönnetään tilanteessa, jossa mielenterveyden vaikeus uhkaa opiskelu- ja toimintakykyä.
Unettomuuteen liittyvää keskusteluapua voit saada opiskeluterveydenhuollosta. Voit tavata esimerkiksi koulupsykologia tai terveydenhoitajaa. Lyhyttä keskusteluhoitoa voit tiedustella myös omalta terveysasemaltasi.
Nettiterapia
Mikäli koet, että pääsit hyvään alkuun, mutta haluat vahvempaa tukea, voit keskustella lääkärisi kanssa unettomuuden nettiterapian mahdollisuudesta. Nettiterapiaa on saatavilla 16 vuotta täyttäneille.
Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistäsi. Nettiterapiassa käsitellään osin samoja teemoja kuin tässä hoito-ohjelmassa. Pääset myös tekemään lisää harjoituksia.
Terapiaa teet viikoittain. Sen kokonaiskesto on noin 3–4 kuukautta.
Terapiassa jatkat hankaluuksiesi pohtimista sekä opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla.
Nettiterapioista on oikein kohdennettuina saatu yhtä hyviä tuloksia kuin kasvokkain toteutetusta psykoterapiasta.
Nettiterapian pääsee yleensä aloittamaan viikon sisällä siitä, kun lääkäri on kirjoittanut lähetteen.
Lääkehoito
Unilääkkeet auttavat usein nukahtamaan, mutta uni voi olla pinnallista ja virkistämätöntä. Monet unilääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuutta.
Unilääkkeiden lyhytaikainen käyttö on joissakin tilanteissa perusteltua, mutta ne voivat nopeasti menettää vaikutustaan. Unilääkkeen pitkäaikainen käyttö voi myös aiheuttaa unettomuutta.
Lääkitystä käytettäessä voidaan ajautua tilanteeseen, jossa lääkkeen annosta on lisättävä unen saamiseksi tai aamuyön heräämisten estämiseksi.
Lääkkeet saattavat myös aiheuttaa uneliaisuutta ja tokkuraisuutta seuraavana aamuna. Monet pitkään unilääkkeitä käyttäneet haluaisivatkin luopua lääkkeistä, koska uni ei tunnu virkistävältä tai tyydyttävältä.
Unilääkkeiden käytön lopettaminen
Jos haluat päästä eroon unilääkkeistä, on hyvin tärkeää, että teet siitä tietoisen päätöksen. Lääkkeiden lopettamisesta on hyvä neuvotella ensin lääkärin kanssa.
Toisilla vieroittautuminen käy helposti. Toisilla vieroitusoireet saattavat olla epämiellyttäviä ja kestää pitkään. Oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja häviävät vähitellen.
Unettomuuteen on monia hoitomuotoja
Unettomuutta voidaan hoitaa monella tavalla. Yleensä on tarpeen muokata omia ajattelu- ja toimintatapoja. Mikäli omahoito ei riitä unettomuuden hoitoon, käänny ammattilaisen puoleen.
Sinun ei tarvitse itse tietää, mikä on paras tapa hoitaa juuri sinun unettomuuttasi. Ammattilainen auttaa sinua.