Jiõččhåidd-programm
2. TYÖKALUJA
Harjoitukset vievät kohti muutosta
Mikään yksittäinen harjoitus ei kerralla ratkaise unettomuutta, vaan nukkumisen helpottuminen on monen asian summa. Siksi harjoituksia on useita ja niitä on tehtävä sinnikkäästi.
Pohdi jokaisen harjoituksen aikana, miten saat harjoituksen osaksi arkeasi.
On tärkeää kokeilla jokaista harjoitusta useamman kerran, vaikka joku niistä aluksi tuntuisikin hassulta tai toimimattomalta. Siten löydät ne harjoitukset ja näkökulmat, jotka ovat hyödyllisimpiä juuri sinulle.
Jotkin harjoitukset on tarkoitettu sellaisiin ongelmiin, joita sinulla ei välttämättä ole. Voit ohittaa harjoitukset, jotka eivät koske sinua.
Motivaatio harjoitteluun vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.
Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Pelkkä lukeminen ei auta unettomuuteen.
Harjoituksia on hyvä tehdä päivittäin vähintään 2–3 viikon ajan. Vasta silloin voit huomata harjoitusten vaikutukset.
Tee itsellesi suunnitelma siitä, milloin teet harjoituksia. Aseta itsellesi muistutus puhelimeesi tai merkitse harjoitukset kalenteriisi.
Seuraavalla videolla (1:22) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.
Keinoja kohti muutosta
Omahoito-ohjelmassa esitellyt harjoitukset perustuvat näkemykseen siitä, että ajatukset, tunteet, kehon tuntemukset ja toiminta ovat kaikki yhteydessä toisiinsa sekä uneen. Jokainen näistä osa-alueista vaikuttaa siihen, miten nukut.
Harjoitukset pohjaavat tieteelliseen tutkimukseen. Ne on todettu tehokkaiksi unettomuuden hoidossa.
Se, minkälaisia ajatuksia eri tilanteissa syntyy, vaikuttaa siihen, mitä ihminen tuntee ja miten hän toimii. Myös tunteet vaikuttavat toimintaan ja ajatuksiin. Samoin myös toiminta vaikuttaa ajatuksiin ja tunteisiin.
Ajatus
Tunne
Kehon tuntemukset
Toiminta
Veeti - Tykkää valvoa myöhään
Eka tuntui vähän oudolta alkaa tekemään jotain harjoituksia. Eihän ne harjoitukset saa koulua alkamaan myöhemmin.
Ajattelin kuitenkin, että eihän kokeilemisesta oo mitään haittaakaan. Ihan kaikki harjoitukset ei tuntuneet mulle sopivilta, mut osa oli ihan hyödyllisiä.
Joskus niitä oli aika rasittavaa tehdä. Päätin, että sitten kun oon tehnyt koko ohjelman, niin ostan uuden pelin.
Entä jos harjoitukset tuntuvat hankalilta?
- Aluksi harjoitteluun voi liittyä suorituspaineita. Sinulla voi herätä huolia siitä, teetkö harjoituksen oikein tai onko harjoituksesta apua.
- On normaalia, jos harjoittelu aiheuttaa aluksi epävarmuutta. Vähitellen kuitenkin harjoitukset tulevat tutuiksi ja huomaat, mitkä niistä tuntuvat hyödyllisiltä.
- Uni on erilaista eri öinä. Satunnaiset vaikeat yöt eivät tarkoita välttämättä sitä, että harjoitus olisi epäonnistunut.
- Jos harjoitus tuntuu vaikealta tai se jää tekemättä, pyydä apua aikuiselta.