Skip to main content

Iešdikšunprográmma

3. EVÄITÄ JATKOON

Sosiaalisen jännittämisen omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Suunta eteenpäin

Toivottavasti olet oppinut ymmärtämään sosiaalista jännittämistäsi paremmin. Ja ennen kaikkea, toivottavasti olet löytänyt keinoja kohdata ahdistaviltakin tuntuvia sosiaalisia tilanteita.

Vahvistetaan seuraavaksi vuorovaikutustaitojasi, jotta vuorovaikutus sosiaalisissa tilanteissa olisi tulevaisuudessa sinulle mahdollisimman miellyttävää. Lopuksi pohditaan, miten ahkeran harjoittelun avulla saavuttamasi tulokset saadaan pysyviksi. Tässä auttaa altistamisen omaksuminen elämänfilosofiaksi.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös sosiaalisen jännittämisen hallinnan oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, ne voivat auttaa sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä. Sen jälkeen uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä. 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto ja kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.