Skip to main content

Iešdikšunprográmma

Miten toiminta, ajattelu ja tunteet vaikuttavat?

Tämä omahoito-ohjelma pohjautuu kognitiiviseen ja käyttäytymisterapeuttiseen tietoon. Sen mukaan ajatukset, tunteet, keholliset kokemukset ja toiminta ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa.

Tilanteita voi tulkita monella tavalla

Arjessa kohdattavat tilanteet herättävät erilaisia tunteita. Tunteet viriävät niin nopeasti ja automaattisesti, että helposti ajattelee niiden olevan suoraa seurausta ulkoisista tapahtumista. Näin ei kuitenkaan ole.

Ajatukset ja tulkinnat pelon taustalla

Ajatukset ja tulkinnat tilanteesta vaikuttavat siihen, mitä tunteita tilanteessa herää. Tämä vaikuttaa myös siihen, minkälaisia kehollisia tuntemuksia kokee. Jännittyneenä syke voi nousta tai vatsassa kiertää. Tämä kaikki vaikuttaa edelleen siihen, miten tilanteessa toimii.

Ihminen, joka ajattelee esimerkiksi tulevasta esiintymistilanteesta ”hyvin se menee, minä pystyn siihen”, tuntee ja käyttäytyy eri tavalla kuin henkilö, joka ajattelee ”nolaan itseni, ja kaikki nauravat minulle”. Pelkoja eivät siis aiheuta itse tilanteet, vaan tilanteista tehtävät tulkinnat.

Käytös vaikuttaa ajatteluun ja tunteisiin

Tämä toimii myös toiseen suuntaan. Oman käyttäytymisen avulla voit vaikuttaa siihen, mitä ajattelet tilanteessa ja mitä tunnet. 

Ajatus

Tunne

Kehon tuntemukset

Toiminta

Epämiellyttävät tunteet tutuiksi pienin askelin

Ajatuksiin vaikuttamalla on mahdollista saada aikaan muutoksia tunteissa ja käyttäytymisessä. Muuttamalla käyttäytymistäsi taas voit vaikuttaa ajatuksiisi ja tunteisiisi.

On yleistä, että korkeita paikkoja pelkäävät välttelevät niitä. Jos muuttaa toimintatapojaan ja hiljalleen totuttautuu yhä korkeilla paikoilla oleskeluun, korkeuksiin liittyvä pelon tunne voi vähetä.

Samalla tavalla tässä omahoito-ohjelmassa totuttaudutaan vähitellen sosiaalisesti jännittäviin tilanteisiin.

Muista

On hyvä tarkastella, mitä ajatusmalleja itsellä sosiaalisiin tilanteisiin ja jännittämiseen liittyy. Siten omaa suhtautumista, reagointia ja jännittämistä pystyy muuttamaan.