Iešdikšunprográmma
2. Matemaattinen kieli tutuksi
Matematiikan ymmärtämisen kannalta on tärkeä tietää, mitä eri matemaattiset käsitteet tarkoittavat. Matematiikkaan liittyy erilaisia sanoja, joiden merkitys voi olla lapselle epäselvä. Näitä ovat esimerkiksi ”suurempi”, ”vähentää” ja ”joka toinen”.
Suomen kielessä on useita sanoja, jotka kuvaavat samaa laskutoimitusta. Yhteenlaskua kuvaavat esimerkiksi ”yhteen”, ”lisätä” ja ”plus”. Vastaavasti vähennyslaskuun viitataan sanoilla ”vähemmän”, ”ottaa pois”, ”miinus” ja ”erotus”.
Kun lapsi ymmärtää, mitkä käsitteet liittyvät eri laskutoimituksiin, on hänen helpompi soveltaa laskutaitoa arjessa. Vanhemman käyttäessä näitä sanoja arjessa, saa lapsi luontevaa kertausta ja vahvistusta niiden merkitykselle.
Monikielisyys ja matematiikka
Monikielisillä lapsilla sanavarastot kehittyvät eri kielissä hieman erilaisiksi. Tämä riippuu siitä, missä ympäristöissä ja miten paljon lapsi käyttää kutakin kieltä.
Matematiikan oppimiseen monikielisyys voi vaikuttaa esimerkiksi niin, että harvemmin esiintyvät matemaattiset termit voivat olla lapselle vieraampia. Koulumatematiikassa harjoiteltujen asioiden soveltaminen arkeen ja eri kielille voi myös vaatia enemmän ponnistelua.
Harjoitus: Matemaattinen kieli tutuksi
Miksi?
Vahvistat lapsen matemaattista kieltä. Se helpottaa laskutaidon käyttämistä arjessa.
Miten?
Lisää jutusteluun sanoja, jotka kuvaavat määriä, kokoa, järjestystä tai suuntia. Vertaile asioita yhdessä lapsen kanssa ja kiinnitä huomiota määrällisiin suhteisiin. Esimerkiksi ”sinä sait 10 korttia ja minä 8, kummalla on enemmän? Kuinka monta enemmän sinulla on?”
Luontevia tilanteita voi tulla esimerkiksi yhdessä kirjaa lukiessa, kaupassa, ruokaillessa, ulkona puuhaillessa, erilaisia pelejä pelatessa, ja lapsen digipelejä seuratessa.
Alla esimerkkejä keskeisistä käsitteistä:
- yhtä monta
- yksi enemmän/ vähemmän kuin
- eniten, vähiten
- lisätä, vähentää/ ottaa pois
- vertailu: painavin kauppakassi, tämä omena on suurempi kuin tämä
- suunnat ja sijainti: eteenpäin/ taaksepäin, vastapäätä
- järjestys: joka toinen, viimeinen, keskimmäinen, ensimmäinen
- mittayksiköt leipoessa ja ruokaa laittaessa