Miten voin auttaa järkyttävän tapahtuman kokenutta?
Lähesty, arvioi ja auta kriisitilanteessa
Pysyttele rauhallisena, ja luo turvallinen ympäristö. Kysy läheiseltäsi, voitko antaa jotain konkreettista apua.
Muista, että tehtäväsi ei ole ottaa ammattiauttajan roolia vaan olla läheisesi tukena vaikeana aikana. Siihen voi olla monia erilaisia tapoja.
Kuuntele avoimena ja tuomitsematta
Älä pakota läheistäsi kertomaan tarinaansa. Muista, ettet ole hänen terapeuttinsa.
Rohkaise läheistäsi kertomaan kokemuksistaan vain, jos hän haluaa puhua ja on siihen valmis. Jos läheisesi haluaa kertoa asiasta, anna hänen puhua rauhassa. Älä kerro omista tunteistasi, kokemuksistasi tai mielipiteistäsi.
Joskus voi olla tarpeen puhua asiasta useasti. Saatatkin kuulla läheisesi tarinan monta kertaa. Läheisesi voi myös tuntea syyllisyyttä siitä, että hän itse selviytyi järkyttävästä tilanteesta, vaikka kaikki muut eivät.
Älä vähättele läheisesi kokemuksia sanomalla esimerkiksi ”älä itke”, ”rauhoitu” tai ”olisit iloinen, kun olet hengissä”. Anna tilaa hänen surulleen, pelolleen ja järkytykselleen.
Älä yritä kertoa läheisellesi, mitä hänen pitäisi tuntea. Kerro, että kaikki käsittelevät järkyttävää tapahtumaa omaan tahtiinsa.
Tue ja tarjoa tietoa
Kun keskustelet läheisesi kanssa, on tärkeintä olla aidosti läsnä ja myötätuntoinen. Ilmaise, että ymmärrät ja välität. Kysy, miten voit olla avuksi.
Tuen antaminen ei välttämättä ole monimutkaista. Se voi olla yhdessäoloa, kahvittelua, jutustelua tai halaamista.
Puhu läheisellesi selkeästi. Jos hänen on vaikea keskittyä tai ymmärtää, toista asiasi useaan kertaan.
Vältä kliinistä kieltä. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija. Riittää, että olet ihminen ihmiselle.
Läheisesi voi olla pahantuulinen, äreä tai vetäytyvä. Ne ovat usein tapahtuman herättämiä reaktioita. Älä siis ota sitä henkilökohtaisesti. Yritä olla ystävällinen, vaikka läheisesi käyttäytyisikin hankalasti.
Kannusta läheistäsi pitämään huolta itsestään
Rohkaise läheistäsi kertomaan muille, mitä hän tarvitsee ja haluaa, jotta hän ei olettaisi muiden tietävän sitä automaattisesti. Kehota häntä hakemaan tukea läheisiltä, mutta kunnioita myös hänen tarvettaan olla yksin.
Rohkaise läheistäsi pitämään huolta itsestään. Kehota häntä lepäämään ja tekemään itselleen mieluisia asioita. Läheisesi kannattaa viettää aikaa paikassa, jossa hän tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi.
Kannusta läheistäsi myös miettimään, mitä selviytymiskeinoja hän on käyttänyt aiemmin ja mistä voisi olla hyötyä tässä tilanteessa.
Rohkaise hakemaan ammattiapua
Kaikki eivät tarvitse ammattiapua toipuakseen järkyttävästä tapahtumasta. Jälkipuinnilla voi olla jopa haitallisia vaikutuksia.
Jos läheisesi kuitenkin haluaa ammattiapua, tue häntä avun hakemisessa. Ota selvää, millaista apua on tarjolla paikkakunnalla.
Jos läheisesi muuttuu itsetuhoiseksi tai käyttää liikaa päihteitä, täytyy ammattiapua hakea.
Suurin osa ihmisistä palaa normaaliin arkeen, kun tapahtumasta on kulunut noin kuukausi. Kannusta läheistäsi hakemaan apua, jos hän kuukauden kuluttuakin
- on järkyttynyt ja säikky
- ei kykene rauhoittamaan voimakkaita ahdistuksentunteita
- eristäytyy muista ihmisistä ja läheisistä ihmissuhteista
- on hermostunut ja näkee painajaisia
- ajattelee tapahtumaa lakkaamatta
- ei nauti elämästä
- ei pysty elämään normaalia arkielämää
Alla olevalta videolta (7:21) kuulet kokemuksia siitä, miten järkyttävä tapahtuma voi vaikuttaa ystävyyssuhteisiin:
Mistä ja milloin apua?
Apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Sinun ei tarvitse tietää etukäteen, tarvitseeko apua.
Ammattilaisen apu
Ammattilaisen apu on tarpeen etenkin silloin, jos läheisesi omat voimavarat, omahoidolliset ohjeet ja läheisten tuki ei riitä. Ammattilainen kuuntelee ja tukee. Yleensä pyritään myös löytämään yhdessä uusia näkökulmia ja keinoja hankalan tilanteen käsittelyyn.
Läheisesi kanssa voi olla yhteydessä esimerkiksi
- terveysasemaan
- koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon
- nuorisoasemaan
Tukea omaan jaksamiseesi saat esimerkiksi Finfamista:
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry
Lue lisää:
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.