Iešdikšunprográmma
1. Ajatusten ja tunteiden tunnistaminen
Ajattele esimerkkitilannetta
Koulun kevätjuhlassa odotatte luokkanne kanssa omaa esiintymisvuoroanne. Osa luokkalaisistasi on jännityksestä kankeita, osa on innoissaan mahdollisuudesta esiintyä. Loput saattavat suhtautua tilanteeseen välinpitämättömästi.
Tilanne on teille kaikille täysin sama, mutta koette sen eri tavalla. Miksi?
Asiaan vaikuttavat:
- Ajatukset
- Uskomukset
- Sisäinen puhe
Nämä kaikki vaikuttavat siihen, mitä kerrot itsellesi tapahtumasta tai tilanteesta.
- Jos ajattelet tilanteen olevan uhkaava tai epäonnistumisen olevan todennäköistä, tilanne herättää sinussa ahdistusta ja pelkoa.
- Jos ajattelet pärjääväsi tilanteessa riittävän hyvin, eivätkä pienet mokat haittaa, se auttaa sinua rauhoittumaan ja suhtautumaan esitykseen myönteisemmin.
Ajatuksesi vaikuttavat tunteisiisi
Samanlaisessa tilanteessa voi syntyä erilaisia tunteita riippuen siitä, mitä ajattelet. On tärkeää pysähtyä pohtimaan, minkälaisia ajatuksia mielessäsi on ja minkälaisia tunteita ne aiheuttavat.
Tunteilla on hyvinvoinnin kannalta iso merkitys
Ne auttavat hakeutumaan hyvinvointia lisäävien asioiden äärelle, kuten mukavien ihmisten seuraan. Tunteet myös saavat välttelemään asioita, jotka ovat itselle vahingollisia.
Toisaalta esimerkiksi pelon, hermostuneisuuden ja epävarmuuden tunteet voivat saada kokemaan ympäristön vaaralliseksi myös silloin, kun uhka ei ole todellinen.
Vaikka tunteesi ovat sinulle totta, ne perustuvat tulkintoihin. Siksi ne eivät aina kerro koko totuutta tilanteesta. Aina kun tunnistat jonkin haastavan tai kielteisen tunteen, pysähdy ja tutki, millainen ajatus mielessäsi on. Sillä, mitä ajattelet, on iso vaikutus siihen, mitä tunnet.
Harjoitus 1: Bongaa tunteita ja ajatuksia
Tavoite
Oppia huomaamaan, miten omat ajatukset ja tunteet liittyvät toisiinsa. Ahdistuksen ymmärtämisen kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti ahdistusta tuottaviin huoliajatuksiin.
Ohje
Pysähdy kerran päivässä pohtimaan, mitä tunteita olet päivän aikana kokenut. Kirjaa ylös jokainen bongaamasi tunne sekä niihin liittynyt tilanne ja ajatukset.
Tee harjoitusta vähintään viikon ajan, jotta saat riittävästi kokemusta erilaisista tilanteista.
Esimerkki
Tilanne: Matikan koe.
Ajatukset: Olen surkea, enkä osaa mitään.
Tunteet: Pelko, pettymys.
Kirjoita tilanne sekä siihen liittyvät ajatukset ja tunteet
Halutessasi voit myös tulostaa harjoituksen pdf-muodossa.
Terapeutin vinkki
Tiesitkö, että perustunteita on seitsemän: rakkaus, ilo, viha, suru, pelko, hämmästys ja inho?
Nämä tunteet ovat kaikille kulttuureille yhteisiä, ja niitä ilmaistaan samanlaisin ilmein ja elein. Kaiken kaikkiaan tunteita on nimetty olevan jopa 104 kappaletta! Montako erilaista tunnetta tunnistat itselläsi olleen viimeisen viikon aikana?