Skip to main content

Программа самопомощи

2. TYÖKALUJA

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Tässä osiossa voitte pohtia kouluakäymättömyyttä ja löytää keinoja myönteiseen muutokseen.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teette myös harjoituksia.

  • Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi.
  • Näin otatte askelia tilanteenne parantamiseksi.
  • Niiden kautta pääsette kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja tilanteeseenne.

Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Voit tallentaa mieluisia harjoituksia esimerkiksi tietokoneesi kirjanmerkkeihin tai ottaa kuvakaappauksia puhelimellasi.

Keinoja kohti muutosta

Seuraavaksi sinä ja lapsesi opitte keinoja, joiden avulla on mahdollista saada hankalaan tilanteeseen helpotusta. Osa niistä voi olla teille entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.

Tässä osiossa haastatte sekä sinun että lapsesi ajatuksia ja toimintamalleja. Harjoittelemalla ja yhdessä pohtimalla opitte uusia tapoja suhtautua tilanteisiin.

Tutustu ensin keinoon itse ja pohdi, sopisiko se sinulle tai lapsesi kanssa käytettäväksi. Harjoitukset on jaoteltu siten, että osa on suunnattu vanhemmalle ja osa yhteisesti tehtäviksi.

Tehkää harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat teille tarpeellisilta. Muista kuunnella omia ja lapsesi voimavaroja.

Miten harjoituksia tehdään?

Mistä aloitan?

Voit tutustua harjoituksiin missä järjestyksessä haluat tai valita vain teille sopivimmat.

Harjoitukset, jotka koette erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.

Harjoitukset 1–3 ja 9 on tarkoitettu vanhemman pohdittavaksi ja tehtäväksi. Harjoitukset 4–8 ja 10–13 on tarkoitettu tehtäväksi yhdessä vanhemman ja lapsen tai koko perheen kanssa.

Paljonko varaan aikaa?

Harjoituksille on tärkeää varata riittävästi aikaa. On tärkeää, että teet niitä, vaikka se välillä tuntuisi haastavalta.
Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Seuraavalla videolla (1:33) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Anna aikaa muutokselle

Kouluakäymättömyyteen voi liittyä paljon asioita, eikä niihin kaikkiin voi yhtä lailla vaikuttaa. Tärkeää on pohtia yhdessä lapsen kanssa kotona, millaisena pidätte ongelmaa ja mitä sille voi tehdä.

Toisinaan tilanteen muuttuminen koulussa vaatii aikaa ja useampia toimenpiteitä. Jos kouluakäymättömyyden taustalla on lapsesi psyykkinen oireilu, vie toipuminen usein aikaa. On kuitenkin tärkeää pyrkiä ylläpitämään yhteyttä kouluun ja koulunkäyntiin.

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Välillä voimia muutoksen toteuttamiseen voi olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.