Self-help program
Tervetuloa lasten ahdistuksen omahoito-ohjelmaan!
Onko tämä omahoito-ohjelma minua ja lastani varten?
Ohjelma on tarkoitettu
- tueksi vanhemmille, joiden kouluikäinen lapsi kärsii ahdistuksesta tai peloista
- lieviä ja keskivaikeita oireita varten
Ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia, joiden avulla ymmärrät lapsesi ahdistusta paremmin. Löydät myös keinoja tukea lasta kohti ahdistuksesta vapaampaa arkea. Ohjelmaa voi käyttää itsenäisesti tai muun hoidon tukena. Lapsella ei tarvitse olla diagnoosia.
Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä.
Voit käyttää omahoito-ohjelmaa
- 24/7
- ilmaiseksi
- nimettömästi ja kirjautumatta
- itsenäisesti tai muun hoidon ohella
- käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat
Huom!
Älä epäröi hakea lisäksi ammattiapua, jos koet, että lapsen oireet hankaloittavat selvästi lapsen tai perheenne selviytymistä arjessa. Apua tulee hakea viivyttelemättä, jos
- lapsella on itsetuhoisia ajatuksia
- lapsella esiintyy itseään satuttavaa käyttäytymistä
- koet vanhempana voimavarojesi olevan vähissä
Alle kouluikäisten lasten ahdistuneisuuteen löytyy apua esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitolta: Työkirja pienten lasten pelkojen kohtaamiseen (pdf)
Ohjelma koostuu seuraavista osioista
1. Mistä on kyse?
Opit tunnistamaan lapsen ahdistusoireita sekä niitä synnyttäviä ja ylläpitäviä tekijöitä.
Pääset tarkastelemaan omia huoliasi ja toimintatapojasi. Saat vinkkejä siihen, miten keskustella ahdistuksesta lapsesi kanssa. Lisäksi kartoitatte ahdistusta herättäviä tilanteita.
2. Työkaluja
Tässä osiossa opit erilaisia keinoja, joilla voit auttaa lastasi tulemaan ahdistuksen kanssa toimeen.
Jotta ahdistusta olisi helpompi hallita, on tärkeää ensin tunnistaa ahdistuksentunne ja opetella arvioimaan sen voimakkuutta. Tätä varten saatte käyttöönne tulostettavan tunnemittarin, jota voi käyttää kaikissa harjoituksissa.
Opitte keinoja, joilla voi vaikuttaa lapsen
- kehon tuntemuksiin ja rauhoittamiseen
- uhka- ja huoliajatuksiin
- toimintaan ja tilanteiden kohtaamiseen
Tehkää harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat teille tarpeellisilta. Muista kuunnella omia ja lapsesi voimavaroja.
3. Eväitä jatkoon
Opit arvioimaan, millaisia syitä lapsen käytöksen takana on. Saat myös tietoa siitä, miten voitte vahvistaa ja ylläpitää saavuttamianne tuloksia.
Oma hyvinvointi ja jaksaminen on perusta sille, että voit tukea lastasi. Pitämällä huolta omasta hyvinvoinnistasi näytät myös arvokasta esimerkkiä lapselle.
Seuraavalla videolla (1:44) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa koko perheen oloa.
Mikä omahoito-ohjelma on?
Omahoito-ohjelma
- perustuu ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
- koostuu kolmesta osiosta
- sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa
Tämä on myös ammattilaisen työkalu
Tätä voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.
Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisessä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.
Muistilista aloitukseen
Missä vain, milloin vain
Tämä ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa. Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Vietä vaikka kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.
Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta
Uusien taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelette työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, voivat ne auttaa sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa.
Yksityisyytenne suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon.
Teillä on mahdollisuus muutokseen
Olet pian aloittamassa lasten ahdistuksen omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit lapsesi parhaaksi. Tämä ohjelma auttaa sinua ja lastasi kohti haluamaanne elämää.
On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyritte pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi ja lapsellesi armollinen. Tehkää ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pitäkää palauttavia taukoja.