Onko läheisesi itsetuhoinen?
Tältä sivulta löydät tietoa
- avun hankkimisesta
- itsetuhoisuuden aiheuttamasta kriisistä
- läheisen roolista
- omista rajoista huolehtimisesta
Itsetuhoisuus voi tulla läheisten tietoon monella tavalla ja eri tilanteissa.
- Joskus ihminen kertoo läheisille itsetuhoisista ajatuksistaan, mutta tekee selväksi, että hänellä ei ole aietta toteuttaa niitä.
- Joskus ihminen pyytää läheisiltään apua, koska ei ole varma, jaksaako hän vastustaa itsetuhoisia ajatuksiaan.
- Joskus itsetuhoisuus paljastuu vasta itsetuhoisen teon jälkeen.
Itsetuhoisuus on kriisi myös läheisille
Vaikka itsemurha-ajatuksista kärsivällä ei olisi mitään aietta toteuttaa ajatuksiaan, on läheisten huoli yleensä suuri.
Jos läheisen itsemurha-aikeet paljastuvat itsemurhayrityksen kautta tai jo aiemmin tiedossa ollut itsetuhoisuus johtaa tekoon, voivat läheisten tunnereaktiot olla hyvin voimakkaita ja myös ristiriitaisia.
- Pelko, huoli, suuttumus, viha, hämmennys, avuttomuus, auttamisen halu, myötätunto, suru, pettymys, syyllisyys, häpeä ja monet muut tunteet voivat risteillä mielessä ja kehossa.
- Läheinen saattaa tuntea itsensä tunnottomaksi ja toimia konemaisesti. Tunteet saattavat tulla viiveellä.
- Kuormitus saattaa näkyä ennemmin kehon kuin mielen oireina. Se voi ilmetä esimerkiksi selittämättöminä kipuina tai epätavallisena väsymyksenä.
Läheisen tuen tarve
Kun itsetuhoisuus paljastuu tai on voimakkaimmillaan, ovat läheiset usein valmiita venymään hyvinkin pitkälle auttaakseen itsetuhoisuudesta kärsivää pysymään hengissä ja toipumaan.
Jokaisella on kuitenkin omat tarpeensa, joista ei voi loputtomasti tinkiä. Läheisten on erittäin tärkeää huolehtia myös omasta ja toistensa jaksamisesta.
- Läheisten oman tuentarve korostuu, jos kriisitilanne kestää kauan tai itsetuhoiset teot toistuvat.
- Myös nopeasti väistynyt itsetuhoisuuden uhka voi jäädä kuormittamaan läheistä, jos sitä ja tunteitaan ei pääse käsittelemään.
- Omasta jaksamisesta huolehtiminen on sitä tärkeämpää, mitä useampia kuormitustekijöitä elämässä samanaikaisesti on.
Mistä apua läheiselle?
Älä jää yksin, vaan hae itsellesi tukea. Tieto usein auttaa sopeutumaan tilanteeseen ja olemaan tukena. Vertaisilta voit saada vinkkejä selviytymiseen niin kriisin keskellä kuin pitkällä tähtäimelläkin.
- Valtakunnallinen mielenterveysomaisten vertaistukijärjestö FinFami tarjoaa monipuolista neuvontaa ja tukea.
- MIELI ry:n kriisipalvelut tukevat myös itsetuhoisuutta koskevassa kriisissä
- MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa tukea ja vertaisryhmiä erityisesti itsemurhaa yrittäneiden läheisille.
- Jos läheisen itsetuhoisuuteen liittyvä elämänkriisi vaikuttaa omaan hyvinvointiisi, voit hakea apua myös terveydenhuollosta, esimerkiksi terveysasemalta tai opiskelu- tai työterveyshuollosta.
- Läheisen itsemurhayrityksen tai itsemurhan jälkeen kriisiapua tarjoaa myös sosiaali- ja kriisipäivystys.
Läheisen rooli on tärkeä, mutta vaikea
Itsetuhoisiin ajatuksiin, aikeisiin tai tekoihin liittyy usein kokemus siitä, ettei olisi rakkauden arvoinen tai olisi toisille vain taakka. Läheisten välittämisen osoitukset voivat haastaa itsetuhoisen käsitystä itsestään arvottomana tai yksinäisyyteen tuomittuna. Läheisten tuki voi myös olla ratkaisevaa esimerkiksi hoitoon hakeutumisessa.
Omahoito-ohjelmat tueksi
Omahoito-ohjelmista voi olla apua jaksamisesi tukena. Voit myös kertoa läheisellesi omahoito-ohjelmista, esimerkiksi masennuksen tai viiltelyn omahoito-ohjelmasta.
Omahoito-ohjelmat sisältävät tietoa ja harjoituksia. Tiedon avulla omaa tai läheisen tilannetta voi ymmärtää paremmin. Harjoitukset antavat keinoja ajattelu- ja toimintatapojen muuttamiseen sekä olon helpottamiseen haastavissa tilanteissa.
Kokemusnäkökulmia läheisiltä
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.
Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.