Siirry pääsisältöön

Itsetuhoisuuden turvasuunnitelma

Turvasuunnitelma on henkilökohtainen toimintaopas tilanteisiin, joissa itsemurhan vaara on suuri. Se on erityisen tärkeä itsemurhaa yrittäneelle. Tällä sivulla kerrotaan miksi ja miten turvasuunnitelma tehdään.

Turvasuunnitelma on tärkeä apu itsemurhayritysten ehkäisemiseen. Erityisen tärkeä se on silloin, jos itsemurha-ajatukset ovat joskus aiemmin jo edenneet toimintaan asti.  

Aiempi itsetuhoinen teko laskee kynnystä siihen, että itsetuhoiset ajatukset johtavat kriisitilanteessa uudelleen tekoihin. Henkilökohtainen turvasuunnitelma auttaa pysymään turvassa vaikeimpinakin hetkinä. 

Turvasuunnitelma kannattaa luoda yhdessä ammattilaisen kanssa ja pitää aina helposti saatavilla.

Turvasuunnitelmapohja

Turvasuunnitelmapohjan löydät Käypähoito.fi-sivuilta tai Mieli ry:n sivuilta. 

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä turvasuunnitelmaa ammattilaisen kanssa ja tilanteesi on tasainen eikä juuri nyt ole vaaraa itsetuhoisille teoille, voit tehdä turvasuunnitelman myös virtuaaliapuri Millin kanssa. Millin kanssa keskustelu käynnistyy klikkaamalla Mielenterveystalon chat-ikkunaa. Turvasuunnitelman pääset tekemään kirjoittamalla tekstikenttään sanan: turvasuunnitelma. Millin kanssa tehdyn turvasuunnitelman voi tallentaa itselle ja sitä voi käyttää jatkossa ammattilaisen kanssa käytävän keskustelun pohjana.

Turvasuunnitelman rakentaminen 

Turvasuunnitelma on henkilökohtainen toimintaopas tilanteisiin, joissa itsemurhayrityksen vaara on suuri.  

  • Ensin pyritään ymmärtämään, millainen mielensisäisten ja ulkoisten tapahtumien ketju on aiemmin johtanut itsetuhoiseen tekoon.  
  • Sitten pohditaan ja kirjataan ylös, mikä tulevaisuudessa voisi pysäyttää vastaavan tilanteen etenemisen vaaralliseksi. 

Turvasuunnitelmassa pyritään löytämään vastaukset seuraaviin kysymyksiin: 

Vinkkejä

  • Turvasuunnitelman on tärkeää olla konkreettinen, jotta sen noudattaminen onnistuu erittäin hankalassakin olossa. Kuvaa eri toimintavaihtoehdot tarkasti. 
  • Jos turvasuunnitelmaan kirjatut toimet tuntuvat sinusta liian vaikeilta toteuttaa, etsikää niille ammattilaisen kanssa sellaisia vaihtoehtoja, jotka on mahdollista toteuttaa.  
  • Ensimmäinen turvasuunnitelma voi olla hyvin yksinkertainen. Siihen voi kuulua esimerkiksi vain varomerkit, ammattiavun yhteystiedot ja ohje, mitä sanoa yhteyttä ottaessa.  
  • Hoidon aikana ja ajan kanssa löytyy usein uusia keinoja vaikuttaa oloon, ja turvasuunnitelma täydentyy.  
  • Pidä turvasuunnitelmasi saatavilla. Voit esimerkiksi tallentaa sen puhelimeesi, pitää sitä lompakossasi tai laittaa sen jääkaapin oveen.  
  • Turvasuunnitelman luomisessa ja tallentamisessa voit käyttää myös luovuutta. Se voi sisältää kuvia sinulle tärkeistä asioista tai linkkejä sinulle sopiviin Mielenterveystalon harjoituksiin. Voit myös lisätä siihen itsellesi vaikeassa olossa luettavaksi tarkoitettuja terveisiä. Ne voivat olla esimerkiksi sinua koskettaneita lainauksia tai rohkaisevia sanoja.  

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Pääosin yli 16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös