Skip to main content

Self-help program

Miten seksuaaliväkivalta vaikuttaa suhteisiin?

Seksuaaliväkivallan kokemus tai kokemukset voivat järkyttää turvallisuudentunnetta. Ne voivat vaikuttaa käsitykseen omasta itsestä ja muista.

Vaikutukset ihmissuhteisiin

Koetun seksuaaliväkivallan jälkeen ystävien, seurustelukumppanin tai läheisten seura saattaa tuntua aluksi vieraalta. Saatat kokea ulkopuolisuutta, yksinäisyyttä ja halua vetäytyä.

Itsesi ja selviytymisesi kannalta on hyvä olla yhteydessä muihin ja jatkaa esimerkiksi harrastuksia mahdollisuuksien mukaan. Kaikkien läheisten kanssa ei välttämättä tunnu luontevalta keskustella tapahtuneesta. Yhteinen aika voi silti tehdä hyvää.

Voi olla hyvä kertoa läheisillesi minkälaista tukea kaipaat heiltä.

Vaikutukset seksuaalisuuteen

Seksuaaliväkivaltakokemus saattaa vaikuttaa ajatuksiin ja tunteisiin omasta seksuaalisuudesta. Oma keho voi tuntua esimerkiksi huonolta tai vahingoitetulta. 

Joskus ajatukset seksuaalisia tekoja ja suhteita kohtaan muuttuvat seksuaaliväkivallan jälkeen. Läheisyys ja seksi voivat tuntua vierailta tai vaikeilta asioilta, ja voi olla hankala tunnistaa mikä tuntuu itselle hyvältä.

Seksi voi tuntua vastenmieliseltä ja tuoda mieleen väkivallan kokemukset. Kiihottuminen ja orgasmin kokeminen voivat muuttua vaikeammiksi. 

Seksuaalisiin tilanteisiin voi liittyä pelkoa. Tämä voi saada välttelemään kaikenlaista läheisyyttä, koskettamista tai läheisiä ihmissuhteita. On tärkeää antaa itselleen aikaa.

Seksuaalinen hyvinvointi jatkossa

Voi tuntua tarpeelliselta miettiä, onko muuttunut tapahtumien jälkeen, mitä seksuaalisuus itselle tarkoittaa, mitä siihen kuuluu ja mitä siihen ei kuulu. 

Oman seksuaalisuuden pohtiminen on tärkeää. Kun itseään tuntee paremmin, on sekä rajojen asettaminen että omien toiveiden tunnistaminen helpompaa.

Muista

Seksuaaliväkivallan vaikutukset seksuaalisuuteen ovat yksilöllisiä. Kaikki eivät koe tapahtuneen vaikuttaneen seksuaalisuuteensa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa reagoida.