Skip to main content

програма самодопомоги

Ruoka hyvinvoinnin lähteenä

Seksuaaliväkivalta voi vaikeuttaa suoriutumista arjen toiminnoista, kuten syömisestä. Syömisestä huolehtiminen voi tuntua vaivalloiselta, mutta on tärkeää hyvinvointisi kannalta.

Hyvä ruoka ja säännöllinen ruokailurytmi auttavat jaksamaan ja voimaan hyvin sekä parantavat elämänlaatua. Ruokaa voi tehdä yksin, kaksin tai vaikka kavereiden tai perheen kanssa. Syöminen itsessään tuottaa nautintoa, söi sitten yksin tai seurassa. Lisäksi syöminen aktivoi monia aisteja.

Voit tarkastella arkesi ruokarytmiä ja ruokailutottumuksiasi alla olevien kysymysten avulla. Voit kirjata vastaukset ylös esimerkiksi päiväkirjaan tai puhelimeen muutaman päivän ajan.

  • Milloin syön ja montako kertaa päivässä?
  • Jaksanko tehdä päivisin minulle tärkeitä asioita?
  • Mitkä ruoat tuottavat minulle nautintoa?
  • Entä mitkä ruoat tuottavat kehoon hyvän olon?

Tarkastele ruokarytmiäsi ja sen yksityiskohtia. Sopiva annoskoko vaikuttaa jaksamiseen päivän aikana. Lisäksi päivän ruokarytmi auttaa nukkumaan yöllä paremmin.

Nauti ruoasta

Pohdi omia lempiruokiasi ennen ja nyt. On hyvä olla tiedossa, mitkä ruoat tuottavat itselle nautintoa ja hyvää mieltä niitä päiviä varten, kun olo on väsynyt tai muuten huono. Voit listata lempiruokiasi puhelimeesi tai päiväkirjaan seuraavien kysymysten avulla.

  • Mikä ruoka oli lempiruokasi lapsuudessa?
  • Mikä on lempiruokasi nyt?
  • Mitkä kolme lempiruokaasi osaat valmistaa?
  • Mitä uutta ruokaa haluaisit valmistaa ja maistaa?

Ruokaa voit tehdä ja syödä olosi mukaan yksin tai yhdessä muiden kanssa. Voit myös käydä syömässä ulkona tai jonkun toisen luona.

Muista

Riittävästä tai monipuolisesta syömisestä huolehtiminen voi tuntua raskaalta, kun olo on huono. Kehon hyvinvointi vaikuttaa kuitenkin suoraan mielen hyvinvointiin.

Jos koet, että ruokailusta huolehtiminen on vaikeaa, tai suhteesi ruokaan vääristyy, voit hakea apua terveyspalveluista. Apua ja vinkkejä saa myös Syömisongelmien omahoito-ohjelmasta.