програма самодопомоги
Miten seksuaaliväkivalta voi vaikuttaa oloon?
Kaikki eivät kuitenkaan reagoi kokemaansa voimakkaasti. Kokemus on aina yksilöllinen, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa reagoida.
Reagointi voi olla kokonaisvaltaista
Jos sinua kohtaan on tehty väärin, on luonnollista kokea erilaisia tunteita. Kaikki eivät reagoi tunteella voimakkaasti. Se ei tarkoita, että tapahtunut olisi ollut hyväksyttävää.
Tunteet ovat aina yksilöllisiä ja ne voivat vaihdella. Myös ajatuksesi tapahtuneesta voivat vaihdella eri tilanteissa.
Minkälaisia tunteita ja ajatuksia voi kokea?
Ajatukset ja tunteet voivat olla ristiriitaisia. Vireystilasi saattaa vaihdella. Voi olla, että olosi on aiempaa pelokkaampi tai sinulla on paniikkireaktioita. Saatat itkeä aiempaa enemmän. Olosi voi olla alavireinen ja masentunut.
Sinulla voi olla tyhjä tai irrallinen olo. Tapahtuma voi tunkeutua mieleen tai voi olla, ettet ajattele tapahtunutta lainkaan. Saattaa olla, että pyrit välttelemään siitä muistuttavia asioita.
Saatat kokea esimerkiksi seuraavia tunteita:
- suru
- ahdistus
- turvattomuus
- häpeä
- loukatuksi tuleminen
- pelko
- syyllisyys
- paniikki
- tyhjyyden tunne
- irrallinen olo.
Tapahtunut voi vaikuttaa käsitykseen itsestäsi. Saatat kokea olosi
- arvottomaksi
- likaiseksi
- rikkinäiseksi
- oudoksi
- sairaaksi.
On yleistä myös syyttää itseään tapahtuneesta. Nämä ajatukset voivat vaikuttaa niin, että sinun on vaikea hakea apua. Muista, ettet ole syyllinen, etkä vastuussa tapahtuneesta, vaikka siltä tuntuisi.
Myös keho voi reagoida. Saatat tuntea kohtuutonta väsymystä, erilaisia särkyjä ja kipuja. Raskauden tai sukupuolitautien mahdollisuus voi pelottaa.
Tunteet ja reaktiot tuntuvat usein rankoilta ja inhottavilta, mutta asian käsittelyn myötä ne voivat helpottua. Muista, että voit saada apua.
Arjen vaikeutuminen
Traumaan liittyvien reaktioiden vuoksi väkivaltakokemus voi vaikuttaa myös keskittymiskykyyn, vireystilaan, muistiin ja oppimiseen. Jaksaminen töissä tai opinnoissa voi muuttua vaikeammaksi. Saatat tarvita sairauslomaa. Voit kokea itsesi poissaolevaksi.
Vireystilan haasteet ovat tavallisia traumaattisen kokemuksen jälkeen. Tällöin voi olla vaikea tunnistaa tai ylläpitää itselle sopivaa vireystilaa niin, että jaksaa suoriutua arjesta. Tila voi olla myös ylivireä, jolloin on vaikea keskittyä tai rauhoittua.
Välttely
Joskus seksuaaliväkivallan kokeminen saa aikaan välttämiskäyttäytymistä. Tällä tarkoitetaan sitä, että henkilö huomaamattaan alkaa vältellä tilanteita, ihmisiä tai paikkoja, jotka herättävät vaikeita tunteita. Tekijän välttely voi saada uhrin karttamaan julkisia paikkoja ja jopa vähitellen eristäytymään kotiin.
Välttely on luontainen selviytymiskeino. Se voi kuitenkin hankaloittaa arkea ja vaikeuttaa toipumista.
Jos huomaat toiminnassasi haitallista välttämiskäyttäytymistä, pysähdy pohtimaan tilannetta sekä omia tunteitasi. Yritä löytää muunlaisia keinoja selviytymiseen. Tunteista ja tilanteesta keskusteleminen luotettavan henkilön kanssa voi auttaa ymmärtämään itseä ja omaa toimintaa.
Oikeudellinen prosessi
On tavallista, että viranomaisten kanssa asioiminen sekä epätietoisuus oikeudellisista asioista voivat tuntua raskailta tai aiheuttaa ahdistusta. Silloin on hyvä harkita, voisiko pyytää esimerkiksi läheiseltä ihmiseltä tukea.
Rikosuhripäivystyksestä on myös mahdollista saada tukihenkilö mukaan rikosilmoituksen tekoon. Lisäksi alaikäisellä on oikeus tukihenkilöön kaikissa rikosprosessin vaiheissa.
Lue lisää sivulta Pitääkö tehdä rikosilmoitus?
Muista
Seksuaaliväkivallan kohteeksi joutuminen voi herättää monenlaisia tunteita ja reaktioita. On luonnollista reagoida voimakkaastikin.
On myös tavallista, ettei tapahtunut herätä voimakkaita tunteita. Ei ole yhtä oikeaa tapaa reagoida.