програма самодопомоги
Rikosilmoituksen tekeminen
Miksi tekisin rikosilmoituksen?
Vaikka poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa asiointi saattavat pelottaa, on kuitenkin tärkeää, että asia viedään poliisin tutkittavaksi.
Moni kokee seksuaaliväkivaltaa, mutta ei ilmoita asiasta. Ilmoituksen tekemisellä voit hakea oikeutta tapahtuneeseen. Poliisin tehtävä on tutkia onko rikosta tapahtunut.
Mitä enemmän ilmoituksia tehdään, sitä paremmin voidaan vaikuttaa seksuaalirikosten vähentämiseen ja siihen, että uhrit saavat tarvitsemaansa apua.
Miten minua tutkitaan?
Tutkimuksiin voi sisältyä DNA-näytteiden ottamista sekä seksi- ja veriteitse tarttuvien tautien seulontaa. Mahdollisista vammoista voidaan ottaa valokuvat.
Kaikki tutkimukset tehdään yhteisymmärryksessä kanssasi.
Milloin tapahtuneesta voi ilmoittaa?
Mitä pikemmin hakeudut poliisin luokse tapahtuman jälkeen, sen parempi todisteiden saamisen kannalta. Asioista voi kuitenkin ilmoittaa jopa vuosienkin jälkeen, varsinkin, jos kyseessä on lapsuuden ajan seksuaalinen kaltoinkohtelu.
Asianajopalvelut ovat alaikäiselle maksuttomia, ja asianajajan voi itse valita.
Mistä apua ilmoituksen tekemiseen poliisille?
Poliisilta voi kysyä neuvoa ja ohjeita rikosilmoituksen tekemiseen. Voit pyytää ohjeita ennen ilmoituksen tekoa ja sen aikana.
Kaikki eivät tiedä, haluavatko tehdä asiasta ilmoitusta lainkaan. Siinäkin tilanteessa sinulla on oikeus apuun ja tukeen. Myös silloin, kun seksuaaliväkivallasta on kulunut jo kauan, on mahdollista saada apua.
Jos mietit rikosilmoituksen tekemistä, ota asia rohkeasti puheeksi luotettavan ihmisen kanssa. Jos olet alaikäinen, puhu luotettavalle aikuiselle. Parhaassa tapauksessa läheinen voi auttaa ja tukea sinua ilmoituksen tekemisessä.
Entä jos olen alaikäinen?
Kun seksuaaliväkivallan osallisena on alaikäinen, aikuisella täysi-ikäisellä on aina vastuu tapahtuneesta.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla on lain mukaan velvollisuus tehdä sekä lastensuojeluilmoitus että ilmoitus poliisille aina, kun tulee ilmi epäily väkivallasta alaikäistä kohtaan.
Alaikäisellä on oikeus tukihenkilöön kaikissa rikosprosessin vaiheissa. Alaikäinen on oikeutettu niin viranomaisten, ammattiauttajien kuin lastensuojelukin apuun. Alaikäisellä on myös oikeus maksuttomaan oikeudenkäyntiavustajaan.
Sinun ei tarvitse tietää mitä sinun pitäisi tehdä. Pyydä luotettavalta aikuiselta apua.
Muista
Sinun ei tarvitse käydä oikeudellista prosessia läpi yksin. Tukea on saatavilla.