Skip to main content

Varför är sociala medier beroendeframkallande?

Beroendeframkallande innehåll i sociala medier kan lätt göra att man spenderar längre tid i sociala medier än man tänkt sig.

Appar är utformade för att vara beroendeframkallande 

Användaren är en inkomstkälla för sociala medier. Information om användaren säljs till exempel till annonsörer.  

Varje minut du spenderar på sociala medier genererar pengar till företagen. Därför är olika appar och webbplatser noggrant utformade för att hålla kvar användaren i sociala medier så länge som möjligt.  

Webbplatser och appar utformas med andra ord medvetet för att vara beroendeframkallande.

Hjärnan upplever användningen av sociala medier som belönande 

Varje meddelande, gilla-markering eller nytt innehåll skickar ut må bra-hormonet dopamin i hjärnan. Därför är det svårt att bryta sig loss från sociala medier. Man känner för att kolla sin telefon en gång till och sedan en gång till. 

Ungdomen är en tid då uppfattningen om en själv byggs upp. Man speglar sitt jag mot andras handlingar och åsikter. Upplevelser av att bli avvisad gör ont, särskilt när man är ung. 

Därför kan gilla-markeringar i sociala medier också kännas särskilt belönande. Det kan till och med kännas som att ens värde beror på om man blir uppmärksammad i sociala medier och känner att man får tillräckligt många gilla-markeringar. 

Algoritmer strävar efter att väcka känslor 

Algoritmerna i sociala medier orsakar också medvetet olika känslomässiga reaktioner hos sina användare. Känslomässiga reaktioner gör också att man stannar kvar i telefonen längre. 

I synnerhet ilska och indignation får människor att delta i diskussioner eller leta efter mer innehåll. Därför är ångestskapande och förargande innehåll så vanligt i sociala medier. 

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:

Nätterapier

Huvudsakligen för personer över 16 år. Du behöver en remiss och bankkoder.

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Chillaa-appen för unga (på finska)

Chillaa-appen hjälper till vid ångest, spänning och stress och hjälper dig att bygga upp ditt självförtroende.

  • alltid i fickan som stöd
  • ingen inloggning
  • avslappnings- och mindfulnessövningar
  • tips för svåra situationer
  • peptalk från andra unga

Du kanske också är intresserad av