Skip to main content

När ett syskon begått självmord

De närstående till en person som begått självmord hamnar ofta plötsligt mitt i en känslomässig storm. Förutom sorgen är ett dödsfall till följd av självmord förknippat med skam, skuld och ilska. Det anses vara ett av de värsta sätten att förlora en närstående.

När ett syskon har begått självmord beskrivs syskonen som bortglömda sörjande. Framför allt vuxna syskon förväntas stödja de andra familjemedlemmarna. Deras upplevelse överskuggas lätt av partnerns, föräldrarnas eller de mindre barnens sorg. De unga syskonens copingmetoder kan vara begränsade.

Ett syskons självmord medför många olika slags omfattande förändringar i livet. Förändringarna är ofta bestående. Syskonen kan känna att andra människor inte förstår deras sorg.

Självmordsrisken och dödligheten ökar

Ett syskons självmord ökar risken för självmord och dödsfall av andra orsaker. Det lönar sig alltid att prata om självmordstankar samt självskadebeteende med närstående eller söka professionell hjälp.

Rädslan för att förlora en närstående kan öka

Syskonen är ofta rädda för att ett nytt dödsfall ska inträffa och att andra närstående begår självmord. De kan få panik till exempel om de inte kan nå sina närstående per telefon.

Rädslan för att förlora närstående ökar framför allt hos unga. Det kan återspeglas genom hela livet.

Hälsoproblemen kan öka

När ett syskon har dött kan problemen med hälsan öka, exempelvis kan ett syskon insjukna i en ätstörning eller redan existerande symtom förvärras. Det kan också förekomma olika psykiska problem, såsom panikångest, rädslor, sömnsvårigheter eller att man drar sig undan andras sällskap. Då ens inre resurser sinar kan det leda till försämrad arbetsförmåga, trötthet eller utmattning.

Det är vanligt att man känner sig mer osäker och otrygg samt att man inte har kontroll. 
Syskonen kan även behöva en lång sjukledighet efter att ett syskon begått självmord.

Det kan ske förändringar i sinnesstämningen och tänkandet

När ett syskon har begått självmord är det vanligt att man inte länge upplever lika mycket välbefinnande, exempelvis i samband med vissa upplevelser, händelser, årstider, bemärkelsedagar osv. Dessa känns kanske inte lika viktiga som tidigare.

Man kan känna mer ångest och avundsjuka samt känna sig bitter eller tom. Syskonen kan bli mer inåtvända och ensamma än tidigare.

Självmordet kan vara stigmatiserande. Man kan känna sig övergiven av samhället eller vännerna.

Ens tankevärld kan bli mer dyster, man börjar tänka mer negativt och får katastroftankar. Man kan försöka fly från dessa negativa tankar genom att prestera.

Familjebanden förändras

När ens syskon dör förändras familjedynamiken. Ens barn kanske förlorar sin moster, faster, farbror, morbror eller fadder. Relationen till de andra i familjen kan förändras och de blir antingen mer nära eller mer avlägsna.

Man kanske håller en tätare kontakt än tidigare med de andra syskonen. Å andra sidan kan bouppteckningen och tidigare konflikter orsaka friktion i familjerelationerna.

Värderingarna kan förändras

När man förlorar sitt syskon kan det kännas som att man har förlorat en del av sig själv. Syskonen försöker ofta på olika sätt upprätthålla en kontakt med den avlidne och finna en mening med det som hänt. Detta kan visa sig som ett konstant sökande efter information, förtrogenhet med livet efter detta och en intensiv långvarig sorg.

Förlusten leder ofta till att man får ett nytt perspektiv på livet. Syskonen kan känna att deras värderingar förändras och att ett nytt kapitel har börjat i deras liv. 

Förlusten kan ge upphov till stora förändringar, såsom att man blir troende, separerar eller flyttar till en annan ort. Livet kan förändras totalt.

Kamratstödet kan bli mycket viktigt

En person som har varit med om att en närstående begått självmord kan förstå en annan person i samma situation. Därför kan det vara meningsfullt att få och erbjuda kamratstöd.

Att engagera sig i självmordsfrågor, såsom att delta i föreningsverksamhet, kan bli en central del av livet.

Det är möjligt att välbefinnandet ökar

Det är även möjligt att ens välbefinnande ökar efter att syskonet har begått självmord. Kvarvarande syskon kan exempelvis vilja arbeta för att förverkliga sina drömmar. Man kanske ser över sina relationer och målmedvetet sträva efter lycka, samt bli modigare och mer självständig. Man kanske börjar känna mer empati för andra.

Livsvärderingarna kan förändras

Ens uppfattning om människolivet samt döden förändras ofta. Man kan förändra sina värderingar i livet, prioritera det som är viktigt och sätta saker i perspektiv. Man kan exempelvis bli mindre materialistisk och inte längre vara så karriärinriktad.

Man kan uppskatta varje ögonblick och upplevelse mer än tidigare. Syskonen kan uppleva en djupare förståelse för döden och respektera livet i större utsträckning. Dessutom känner man ofta en större tacksamhet för de personer som står en nära.

När och var kan man få hjälp?

Det lönar sig att söka hjälp med låg tröskel.

Professionell hjälp behövs exempelvis om

  • de starka reaktionerna fortsätter en längre tid och stör vardagen
  • beteendet eller personligheten förändras dramatiskt
  • de inre resurserna tar slut och man behöver hjälp i vardagen.  

Man kan söka hjälp exempelvis via

  • hälsovården
  • familjerådgivningen
  • barnrådgivningen
  • ungdomsstationen
  • studerandevården

Kamratstöd går att få via sorgeorganisationer.

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar.

Nätterapier

Huvudsakligen för personer över 16 år. Du behöver en remiss och bankkoder.

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av: