Skip to main content

Sorg när en närstående dör

En närståendes död och sorgen som dödsfallet orsakar är en av de svåraste upplevelserna i livet. Att känna sorg efter en närståendes död är normalt, och sorgen har ofta en kraftfull och genomgripande inverkan på den sörjandes liv.  

Sorg är en normal känsla när en närstående avlidit. De känslor och reaktioner som uppstår vid sorg är väldigt individuella, och deras intensitet och varaktighet varierar med tiden.

Att förlora en närstående har en genomgripande inverkan på den sörjande och på hens liv.

Vad innebär sorg?

Sorgen är genomgripande. Den inkluderar ett brett spektrum av förnimmelser, reaktioner, beteenden och livsförändringar.

De första reaktionerna vid sorg är chock, förnekelse, misstro och ångest. Efter de inledande reaktionerna kan sorgen ge upphov till känslomässiga, fysiska, kognitiva, sociala, andliga och identitetsrelaterade förnimmelser, reaktioner och förändringar.

Sorg är inte en sjukdom, men efter att ha förlorat en närstående kan den sörjande exempelvis insjukna i depression eller en fysisk sjukdom.

Hur länge varar sorgen?

Förlusten av en närstående och den efterföljande sorgen påverkar den sörjande personen och hens liv på ett övergripande sätt, ofta även permanent.   

Hur länge sorgen varar är individuellt. Sorgen tar sig ibland starkare och ibland svagare uttryck. Det finns ingen rätt eller fel varaktighet för sorgeprocessen. 

Med tiden minskar sorgen i styrka. Det är dock möjligt att händelser och tankar som påminner om en närståendes död kan orsaka starka sorgereaktioner även efter en lång tid.  

Sorgen går i vågor

Sorgen går i vågor och känslorna kan variera från dag till dag. Känslorna kan även komma upp till ytan senare i samband med saker och olika situationer som påminner om förlusten, samt under övriga förluster eller kriser under livets gång.

Sorgen kan kännas starkare framför allt under bemärkelsedagar såsom årsdagar och födelsedagar, vid milstolpar i livet såsom examen eller bröllop samt under helgdagar. 

Att uttrycka sorg

Var och en sörjer och uttrycker sorgen på sitt sätt. Det finns inget rätt eller fel sätt att uttrycka sorg.

Hur man ger uttryck för sin sorg säger ingenting om hur stark sorgen är. Alla kan inte öppet ge uttryck för sin sorg.

Den egna kulturens sorgrelaterade ritualer och traditioner har en inverkan på hur individen och gemenskapen sörjer.

Sorgen påverkar identiteten och synsätten

Sorgeprocessen innebär även att man funderar på och återuppbygger meningen med den egna identiteten, ens sociala relationer, livet och framtiden.

Det är typiskt att man under sorgeprocessen försöker förstå varför ens närstående har dött samt börjar fundera på livets grundläggande ur ett nytt perspektiv.

De sörjande funderar ofta på vem de är i den nya livssituationen och rollen.

Att minnas en avliden närstående

De sörjande skapar en ny slags anknytningsrelation till sin avlidna närstående. Den avlidne kan leva kvar i den sörjandes minne under resten av livet i form av ett gemensamt förflutet samt gemensamma upplevelser och minnen.

Med tiden blir relationen till den avlidne en sorts minnesrelation. Den sörjande kan minnas den avlidne med olika ritualer, såsom att besöka graven eller tända ett ljus. Vissa vill även skapa ett mer bestående och synligt minne, såsom att ta en tatuering eller plantera ett träd.

Många känner samhörighet med den avlidne

Den sörjande kan känna andlig samhörighet med den avlidne på olika sätt, såsom att bevara hens tillhörigheter, se på fotografier, ordna minnesstunder och prata om hen med andra.

Den sörjande kan även prata direkt med den avlidne eller upprätthålla en sorts kontakt genom drömmar eller olika tecken som tolkas. Det är också vanligt med övernaturliga upplevelser eller att känna närvaron av den avlidne.

Kännetecknen för olika dödsorsaker

Sorgen är väldigt individuell, men det finns vissa gemensamma nämnare relaterade till olika dödsorsaker.

Berätta hur du mår

Även om det känns svårt och meningslöst att diskutera sorgen lönar det sig att prata om det med närstående eller vänner. När man pratar om sin sorg är man inte på samma sätt ensam med den och ofta klarnar då också känslorna och tankarna.

Ta Psykporten till hjälp

Ta hjälp av Psykportens egenvårdsprogram. De kan genomföras på egen hand eller tillsammans med en närstående eller en yrkesperson. I slutet av sidan hittar du innehåll som rekommenderas vid ångest.

Hur kan Psykporten.fi hjälpa?

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:

Nätterapier

Huvudsakligen för personer över 16 år. Du behöver en remiss och bankkoder.

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av: