När en partner dör
De som har förlorat sin partner är i olika åldrar och deras livssituation kan vara mycket olika.
En partners död kan inträffa oväntat, till exempel genom en olycka, en plötslig sjukdom eller ett självmord. Dödsfallet kan även inträffa efter en långvarig sjukdom.
Vissa har en kortare relation bakom sig medan andra har varit tillsammans i decennier. En del av änkorna/änklingarna är barnlösa, en del har vuxna barn och en del blir änkor/änklingar medan de väntar barn eller när barnen är små.
Hurdan är änkans/änklingens sorg?
Sorgen över partnerns död är intensiv och har en genomgripande inverkan på ens liv.
Flera olika faktorer har en inverkan på hur man upplever sorgen samt bearbetar den, såsom:
- Hur dog partnern?
- Hurdan var relationen?
- Hurdan är livssituationen och vilka påfrestande faktorer förekommer?
- Hur ser den egna livshistorian ut?
Den djupa sorgen är påfrestande
Sorgen är förknippad med många olika känslor som kan vara överraskande starka. En partners död och sorgen kan också påverka ens hälsa och funktionsförmåga.
Sorgen känns i kroppen och belastar kroppen på många sätt. Den påverkar till exempel sömnen, ätandet, minnet och koncentrationsförmågan.
Sorgen går i vågor
Sorgen kan beskrivas som en vågrörelse; ibland mår man lite bättre och ibland tycks sorgen dra en med sig till botten. Vågorna blir med tiden gradvis mindre och man lär sig att lita på att man inte längre befinner sig på botten av vågen väldigt länge.
Förlusten blir så småningom en del av livet och minnena gör inte längre så ont. Man glömmer inte bort sin avlidna partner, men ens liv går vidare. Livet kan också föra med sig goda och glädjefyllda saker, även om man först inte skulle ha kunna föreställa sig något sådant.
Det är dock även naturligt att sorgen är starkt närvarande även efter många år, till exempel vid vändpunkter i ens eget eller barnens liv.
Hur förändras livet?
Att bli änka/änkling förändrar livet för alltid och följderna är synliga på alla områden i livet. Att bli änka/änkling innebär att invanda rutiner förändras samt ett nytt slags ansvar för de dagliga förpliktelserna.
Man kan bli tvungen att lära sig nya saker om partnern som tagit hand om vissa ärenden.
Vardagen förändras
Situationerna i vardagen är annorlunda än tidigare. Förlusten konkretiseras om och om igen när man måste ta sig igenom vardagen ensam. Man måste bygga upp vardagen på nytt på flera olika plan.
Man har tidigare kunnat dela glädjeämnen, sorger och vardagens händelser med partnern. Det gör ont att förlora detta stöd.
Att förlora partnerns fysiska närhet och känslomässiga stöd är också en stor förändring.
Hur kan man anpassa sig till den förändrade vardagen?
Det är viktigt att ge sig själv tid att anpassa sig till den nya livssituationen. Den nya vardagen tar så småningom form.
Man ska ha självmedkänsla och fokusera på det som är viktigast i vardagen. Sådant som inte är så viktigt kan man lämna ogjort eller minska på. Det är bra att fundera på om det egna stödnätverket kan hjälpa i vardagen och om man kan ta emot hjälp utifrån.
Det lönar sig att modigt be om stöd och ta emot stöd.
Föräldraskapet förändras
Ifall man har gemensamma barn så innebär den nya rollen som ensamstående förälder en stor förändring och flera utmaningar. Ansvaret för vardagen och barnens uppfostran ligger nu hos änkeföräldern.
Utöver den egna sorgen så belastas man även utav oron för barnen. Barnen behöver stöd av sin förälder för att hantera förlusten och sorgen.
Man kan diskutera frågor som rör barnets sorg med yrkespersoner som arbetar med barn. Man ska söka hjälp med låg tröskel ifall man är orolig för barnens välbefinnande.
Det är viktigt att ta hand om sig själv. Att själv få stöd och hjälp gör det lättare att orka med vardagen med barnen.
Information om hur barn och unga sörjer samt var man kan söka hjälp:
Förändringar i de sociala relationerna
Det är vanligt att ens sociala nätverk förändras eller att det uppstår utmaningar i ens människorelationer när man blir änka/änkling.
Man kanske inte får det stöd man förväntade sig. Förhållandet till den avlidne partnerns familj kan förändras. Det är inte heller ovanligt att det uppstår konflikter.
Det är dock även möjligt att man får stöd från överraskande håll. Relationen till vissa släktingar eller vänner kan bli närmare än tidigare. Kom ihåg att många gärna hjälper en bara man vågar be om hjälp.
Förändringar i vänskapsrelationerna
En del av ens vänner kan försvinna. Många änkor/änklingar känner sig inte längre välkomna i den grupp av vänner som de en gång spenderat tid med tillsammans med partnern.
Det lönar sig att hålla fast vid de goda vänskapsrelationer man har. Umgås med sådana personer som du mår bra av och som hjälper dig att orka.
Man kan få nya kontakter exempelvis via kamratstödsverksamhet. Personer som har upplevt samma sak och som befinner sig i samma livssituation förstår ofta bäst en änkas/änklings upplevelser.
Förlusten av framtiden
Som änka/änkling har man inte bara förlorat sin partner, utan också den gemensamt planerade framtiden. Att bli änka/änkling kan till exempel innebära att man ger upp drömmen om att bilda familj, bli mor- eller farförälder eller de gemensamma åren som pensionär.
Många upplever att livet och framtiden måste byggas upp på nytt.
Förändringar i identiteten
Att förlora en partner är en så stor upplevelse att den förändrar en som individ.
Ordet och civilståndet änka/änkling kan kännas konstigt. Många undrar vad det betyder för dem själva och hur andra ser på det.
Änkan/änklingen ställs inför följande frågor:
- Vad är jag utan en partner?
- Vad är viktigt nu?
- Hur vill jag leva?
- Hur vill jag att min framtid ser ut?
Det är även möjligt att den förändring i en själv och i livet, som det faktum man blivit änka/änkling fört med sig, ger en mod att uppfylla drömmar och genomföra nya planer. I efterhand kan man kanske uppleva att förändringen även fört med sig något positivt.
Lagstadgade skyldigheter och ekonomiska frågor
Partnerns död innebär många lagstadgade skyldigheter samt att man måste ansöka om olika former av stöd. Man måste exempelvis ordna begravningen, göra bouppteckningen samt en eventuell bodelning och arvskifte, utreda bankärenden, ansöka om pension och reda ut barnens intressebevakningsärenden.
I och med att den ena partnerns inkomster nu fattas påverkas den ekonomiska situationen och kan kräva förändringar även i hur man bor och arbetar.
Var finns information om de saker som ska skötas?
I änkeguiden finns information om saker som ska skötas och vilket stöd som finns tillgängligt:
Förändringar i arbetsförmågan och att återgå till arbetet
Sorgen påverkar arbetsförmågan. Det kan kännas svårt att återvända till arbetet efter partnerns död. Det kan vara svårt att kunna koncentrera sig och orka som förut.
Behovet av sjukledighet är individuellt
Arbetet kan vara en copingmetod och en del vill återvända till arbetet så snart som möjligt. Andra igen upplever tanken på att återvända till arbetet som en överväldigande belastning mitt i sorgen och behöver en längre sjukledighet.
Arbetets karaktär och arbetsbeskrivningen påverkar hur återgången till arbetet går och hur väl man orkar. Även familjesituationen har en inverkan.
Diskutera situationen med företagshälsovården och din chef
Det lönar sig att diskutera återgången till arbetet och eventuella relaterade stödåtgärder med företagshälsovården och din chef.
Det kan vara svårt att förena förvärvsarbete med att vara ensamstående förälder. Om du är änkeförälder kan du behöva olika arbetsarrangemang och exempelvis mer flexibla arbetsturer.
Arbetsgemenskapens stöd
Arbetsplatsens och arbetskamraternas inställning och stöd påverkar hur återgången till arbetet löper samt hur väl man orkar i arbetet.
Arbetsgemenskapen kan i bästa fall erbjuda samvaro och socialt stöd. Å andra sidan kan det vara väldigt påfrestande att återgå till arbetet ifall det i arbetsgemenskapen inte råder en förstående inställning.
Omgivningens inställning
Omgivningens inställning till en person som blivit änka/änkling varierar från stödjande till betungande.
Positivt stöd
Änkan/änklingen kan få mycket positivt stöd av närstående, arbetsgemenskapen, vänner och grannar. Många kan erbjuda konkret hjälp och fungera som stöd på olika sätt.
Förväntningar och råd från andra
Omgivningen kan ibland ha förväntningar på en änka/änkling eller ge råd om hur man borde leva och göra. Omgivningen kan anta att man inte längre sörjer, eller så kan änkan/änklingen få kritik för att hen fortsätter med sitt liv.
Det är bäst att lyssna på sig själv, ta i beaktande hur man mår och göra på det sätt som man känner är bäst för en själv.
Att möta en änka/änkling
Det lönar sig att fråga änkan/änklingen vilken typ av stöd hen skulle vilja ha. Respektera hens sätt att hantera förlusten och sorgen.
Att få konkret hjälp i vardagen är viktigt för den sörjande. Änkan/änklingen och familjen uppskattar att man hjälper till med t.ex. matlagning, dammsugning och butiksärenden.
Änkan/änklingen behöver stöd
Det viktigaste stödet genast efter en partners död är stödet från närstående och krishjälpen. Det vore viktigt att den som har förlorat sin partner inte lämnas ensam när hen fått höra att partnern dött. Man måste även ta barnen i beaktande och se till att de har närstående vuxna som stöd.
Om änkans/änklingens stödnätverk är litet eller om de närstående bor långt borta är det särskilt viktigt att ta till även andra stödformer.
Var kan man få stöd?
Stöd kan sökas via den offentliga hälso- och sjukvården, företagshälsovården, församlingen och olika organisationer.
Barn som har förlorat en förälder kan få stöd till exempel via familjerådgivningen, elevvården samt församlingars och organisationers kamratstödsgrupper.
Man kan ansöka om konkret hjälp i vardagen av hemservicen för barnfamiljer. Det går också att ansöka om en stödfamilj för barnen.
Kamratstöd
En person som blir änka/änkling i ung ålder har sällan personer i sin närhet som har upplevt samma sak. Att få kamratstöd kan få en att märka att det även finns andra som är i samma situation och att de verkligen förstår ens upplevelser och känslor.
Kamratstödet kan göra det lättare att inse att ens tankar och känslor är normala. Man kan även hitta fungerande copingmetoder och sätt för att orka.
Kamratstöd är också viktigt för barn som förlorat sin förälder.
Vad kan hjälpa mig att klara mig?
Berätta hur du mår
Bli inte ensam med sorgen. Dela dina tankar och känslor med närstående och vänner. Sök professionellt stöd vid behov.
Du kan också fundera på vad som har hjälpt dig tidigare i livskriser och fundera på om du kunde använda dig av samma saker i den här situationen.
Ta Psykporten till hjälp
Ta även hjälp av Psykportens egenvårdsprogram. De kan genomföras på egen hand eller tillsammans med en närstående eller en yrkesperson.
I slutet av den här sidan hittar du länkar till annat innehåll i Psykporten som kan vara till hjälp.
När och var kan man få hjälp?
Du behöver professionell hjälp särskilt då när vardagen känns överväldigande, du inte kan sova eller äta, när olika symtom stör ditt liv eller dina inre resurser inte återställs.
Man kan söka hjälp exempelvis från:
- social- och krisjouren och kriscentren
- kristelefonen
- företagshälsovården
- hälsostationen
- församlingen
- Föreningen Nuoret lesket som erbjuder kamratstöd
- hemservicen för barnfamiljer och familjearbetet
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Symtomtest
Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.
Nätterapi
Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.