Egenvårdsprogram
Hur gå vidare?
I följande video (1:29) får du tips på hur du kan ta hand om ditt eget och ditt barns psykiska välmående efter att ni slutfört egenvårdsprogrammet.
Förhoppningsvis har du fått användbar information, nya idéer och verktyg för att lindra ätsvårigheterna hos ditt barn. Det är bra att fortsätta göra de övningar som passar er även i framtiden. Var också i fortsättningen uppmärksam på hur du hanterar din vardag och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.
Tillåt dig själv och ditt barn att ha vilodagar och planera kanske till och med in sådana dagar i förväg. Planera också in motion och meningsfulla aktiviteter i er veckokalender.
Har ätsvårigheterna minskat?
Fint! Det finns ingen anledning till oro om ditt barns inte har försvunnit helt. Det viktigaste är hur de påverkar ditt barns liv idag. Om matsituationerna inte längre är lika besvärliga som de brukade vara, har ni redan uppnått mycket. Barnets problem med ätandet kan fortsätta att minska också efter att ni slutfört programmet, då verktygen blir etablerade och omvandlas till bestående vanor.
Om ätsvårigheterna inte har minskat
Prata med en yrkesutbildad person, om du känner att ditt barn behöver mer handfast hjälp.
Om symtomen inte minskat
Om barnets problem med sitt ätande blir ännu svårare eller om du känner att de påverkar ditt barns funktionsförmåga eller er livskvalitet, tveka inte att söka hjälp!
Vad ska jag göra om det här programmet inte räckte till?
När lönar det sig att söka hjälp?
Det är bra att uppsöka vård om barnets symtom börjar störa livet och begränsa aktiviteter som är typiska för barnets åldersnivå. Då påverkar ätsvårigheterna hos små barn familjens liv, kompisrelationerna eller dagarna på daghemmet. Om ätsvårigheterna blir utdragna kan de också utsätta barnet för andra problem.
Det lönar sig också att söka hjälp om symtomen belastar familjens vardag eller om du känner att dina medel som förälder börjar ta slut eller om dina krafter börjar minska.
Var kan jag söka hjälp?
Om ditt barn redan har en vårdkontakt, berätta för denna person om problemen.
Om ditt barn inte har en vårdkontakt ska du kontakta rådgivningen eller familjerådgivningen. Hjälp för familjens vardag och välbefinnande kan fås från socialtjänsterna för barnfamiljer. Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.
Hurdan är hjälpen?
De yrkesutbildade personerna bekantar sig med ditt barns och din familjs situation, och vården planeras tillsammans. Arbetet kan ske individuellt eller i grupp. Ofta behövs samarbete mellan olika yrkesutbildade personer, till exempel näringsterapeut, talterapeut, läkare, sjukskötare och psykolog.
Andra nyttiga program
Tack!
Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och glädje i familjelivet!
Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet?
Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ros och ris.