Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

3. Vaikuta ajatuksiisi

Kaikki ajatukset eivät aina ole hyödyllisiä. Ne eivät aina ole myöskään totta. Tämä harjoitus auttaa sinua suhtautumaan ajatuksiisi joustavammin.

Ajatusten äärelle kannattaa pysähtyä uteliaasti. Tällöin opit ajattelemaan ajatuksiasi ja suhtautumaan niihin joustavasti. Ajatukset eivät silloin tunnu enää niin automaattisilta ja hallitsevilta.

Harjoitus: Omiin ajatuksiin vaikuttaminen

Tavoite

Opit erilaisia keinoja, joilla voit vaikuttaa huoliajatuksiisi.

Ohje

Lue alta erilaisista keinoista, joilla voit vaikuttaa omiin ajatuksiisi. Pohdi sitten mielessäsi tai kirjoittaen, miten voisit käyttää näitä keinoja omien huoliajatustesi kanssa.

Omiin ajatuksiin vaikuttaminen

Kyseenalaistaminen

Kaikkia ajatuksia ei ole pakko ajatella. Ovatko ajatuksesi hyödyllisiä? Miten ne vaikuttavat mielialaasi? Ovatko ne totta? Voisitko ajatella toisin?

Hyvinvointia estävien uskomusten tunnistaminen

Pyri tunnistamaan ajatusten taustalta sellaiset uskomukset, jotka eivät edistä hyvinvointiasi.

Murehtimisaika

Päätä murehtimisaika, esimerkiksi 30 minuuttia alkaen kello 18. Sen aikana saat ajatella negatiivisia ajatuksia vapaasti, jos haluat. Jos negatiiviset ajatukset tunkeutuvat mieleesi muulloin, totea ajatuksille, että niille on varattu oma aikansa.

Itsensä palkitseminen

Opettele huomaamaan omat onnistumisesi, kuten ne hetket, jolloin pystyit rauhoittamaan mielesi. Voit kirjata onnistumisiasi ylös tai palkita itseäsi niistä jollain sopivalla tavalla.

Siirtyminen ajassa eteenpäin

Luo itsellesi mielikuvia, joissa synnytys ja sairaalassa olo ovat jo takanpäin. Luo mielikuvia onnistumisen, pärjäämisen ja selviytymisen kokemuksista.

Mitä huoliajatuksia sinulla on viime aikoina ollut? Mitä yllä olevista keinoista voisit hyödyntää?

Loading ...