Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

Mitä stressi on?

Stressiä voidaan tarkastella niin mielen kuin kehonkin tasolla. Mielen tasolla stressiä syntyy, kun vaatimukset ja yksilön voimavarat eivät ole tasapainossa. Kehon tasolla stressi tarkoittaa vireystilan nousua.

Vaatimukset voivat nousta ympäristöstä: tehtävät voivat olla liian haastavia ja esimerkiksi opintojen vaatimukset liian kovia. On myös mahdollista olla liian vaativa itseään kohtaan ja pyrkiä suorituksessaan täydellisyyteen.

Kehon vireystila nousee silloin, kun innostuu tai kohtaa uhkaavan tai haastavan tilanteen. Myös murehtiminen, turhautuminen ja kiire voivat saada aikaan stressireaktion. Kehollista stressiä aiheuttavat myös päihteiden käyttö, sairaudet, unettomuus ja kivut.

Stressi ei ole vain kielteinen asia

Stressin ajatellaan usein olevan kielteinen asia. Stressi on kuitenkin myös hyväksi. Stressijärjestelmämme ansioista on mahdollista selviytyä haasteista ja vaativista tilanteista.

Lyhytaikainen stressi ei ole haitaksi, ja se tehostaa toimintakykyä. Ihmisen keho pyrkii luonnostaan palauttamaan kehon tasapainon. Tavanomaisesta stressitilanteesta elpyy levon ja palauttavan tekemisen avulla.

Stressin vaiheet

1. Hälytystila

Stressitilanteessa osa hermostosta menee taistele tai pakene -tilaan. Tällöin stressihormoneja vapautuu verenkiertoon. Reaktio valmistelee toimintaan ja tukee selviytymistä. Kun tilanne on ohi, reaktio hellittää ja normaali tila palautuu.

2. Mukautumis- tai vastustustila

Jos stressaava tilanne jatkuu, pyrkii keho sopeutumaan siihen. Keho pyrkii palautumaan hälytystilaa edeltäneeseen tilaan, vaikka stressitekijä kuormittaa yhä. Vastustustila voi aiheuttaa ärtymystä, turhautumista ja keskittymisvaikeuksia.

3. Uupumistila

Stressin jatkuessa riittävän pitkään mieli ja keho menevät uupumistilaan. Elimistö ei jaksa enää stressata ja taistella vaan antaa periksi. Lyhyellä aikavälillä uupumistilasta toipumiseen auttaa vain lepo ja hellittäminen.

Stressin oireet

Stressin oireet ovat moninaisia ja yksilöllisiä. Stressi tuntuu usein mielen lisäksi kehossa.