Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

3. EVÄITÄ JATKOON

Uupumuksen omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Kun alat toipua ja tunteiden koko kirjo palaa elämääsi, saatat ihmetellä, missä todellisuudessa uupuneena ollessasi elit. Paluu omaksi itsekseen voi tuntua suunnattoman huojentavalta. Samaan aikaan tunteesi saattavat vaihdella hallinnan menettämisen häpeästä selviytyjän ylpeyteen sekä kiitollisuudesta ja toiveikkuudesta vihaan ja kiukkuun.

Kaikki tuntemukset ovat kuitenkin asiaankuuluvia ja tarpeen. Kokemuksesta oppineena voit järjestellä elämäsi asioita siten, että et unohda itseäsi, tarpeitasi ja tunteitasi. Minkään kokemasi ei tarvitse olla turhaa.

Suunta eteenpäin

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Ehkä olet oppinut ymmärtämään uupumusta ja sen taustoja paremmin. Saatat nyt tietää, mihin tarttua.

Toivottavasti uupumus on jo lähtenyt helpottumaan. Toipumisessa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen ja uudestaan kohti tulevaa.

Harjoitus tekee mestarin

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Tässä kohtaa voit onnitella itseäsi ohjelman suorittamisesta ja saavuttamistasi tuloksista. Itselle sopivien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin.

Voit esimerkiksi kirjata onnistumisiasi ylös päivittäin. Muista myös viimeistään puolen vuoden kuluttua katsoa taaksepäin – pulmia saattaa olla vielä jäljellä, mutta huomaat, miten pitkälle oletkaan jo edennyt!

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös omien voimavarojen hallinnan oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä. Sen jälkeen uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä. 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.