Jiõččhåidd-programm
Miten syömisen ja kehonkuvan ongelmia hoidetaan?
Omahoito-ohjelma itsenäiseen työskentelyyn
Joskus haitalliset tavat ajatella tai käyttäytyä heikentävät hyvinvointia. Jos näin on, on ne hyvä tiedostaa ja tunnistaa. Tällöin niitä pystyy myös muokkaamaan.
Omien ajatus- ja käyttäytymismallien kanssa työskentely onkin keskeistä tässä omahoito-ohjelmassa. Omahoito-ohjelmassa työstetään omia ajatuksia, tunteita ja kehonkuvaa. Samalla pohditaan omaa muutosprosessia sekä pyritään kohti tervettä, riittävää ja monipuolista syömistä. Myös tietoisuustaitoja ja rentoutumista harjoitellaan.
Voit käyttää tätä omahoito-ohjelmaa
- itsenäisesti
- odotellessasi muuta hoitoa
- muun hoidon tukena
- muun hoidon jo loputtua
Omahoidolliset ohjeet ovat ensisijaisen tärkeitä etenkin oireiden varhaisvaiheessa, mutta ne ovat hyödyllisiä toipumisessa myöhemminkin.
Omahoito-ohjelman voit aloittaa omatoimisesti tai ammattilaisen tukemana. Huomaathan, että tämä omahoito-ohjelma on tarkoitettu vain lievien syömiseen ja kehonkuvaan liittyvien ongelmien hoitoon.
Muista
On ensisijaisen tärkeää, että saat ammattiapua, mikäli syömishäiriöoireesi ovat vaikeita, painosi laskee nopeasti tai olet alipainoinen.
Ammattilaiselta saatava hoito
Psykososiaaliset hoidot
Syömishäiriöiden ja syömisongelmien hoidossa tuetaan tervettä syömistä ja käytetään mm. erilaisia psykososiaalisia hoitoja. Syömisen ja kehonkuvan ongelmia sekä syömishäiriöitä hoidetaan myös psykoterapian avulla. Psykoterapiassa ja muissa keskusteluhoidoissa hankalia asioita käsitellään pääosin keskustelemalla. Tarvittaessa voidaan käyttää harjoitteita, joilla tunnistetaan ja muutetaan toimintatapoja, jotka tuottavat oireita.
Voit osallistua hoitoon yksin, puolisosi tai perheesi kanssa tai ryhmässä. Lyhyttä keskusteluhoitoa on saatavilla esimerkiksi perusterveydenhuollossa.
Psykoterapiaan voi aina hakeutua omakustanteisesti. Jos sinulla on diagnosoitu mielenterveyden häiriö, joka uhkaa työ- tai opiskelukykyäsi, voi sinulla olla oikeus Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan. Joillain alueilla psykoterapiaa voi saada myös julkisen terveydenhuollon myöntämällä palvelusetelillä.
Psykoterapiaa ei suositella kliinisen syömishäiriön akuuttivaiheessa, vaan silloin ensisijainen hoito on syömisen ja ravitsemustilan korjaaminen.
Lääkitys
Lääkehoitoa voidaan tarvittaessa käyttää muun hoidon tukena lievittämään syömisen ja kehonkuvan ongelmien liitännäisoireita. Keskustele lääkärisi kanssa lääkehoidon tarpeellisuudesta. Voit hakeutua lääkärin vastaanotolle esimerkiksi koulu- tai opiskeluterveydenhuollon kautta
Nettiterapia
Ahmimishäiriön (bulimian) hoitoon on kehitetty nettiterapia, joka on tarkoitettu yli 16-vuotiaille. Nettiterapia on tehokas hoito lievään ja keskivaikeaan bulimiaan. Bulimian nettiterapia auttaa irti ahminnasta ja askel askeleelta kohti tasapainoisempaa suhdetta ruokaan.
Nettiterapia on terapeuttista hoitoa, joka toteutetaan verkossa. Saat tärkeää tietoa oireistasi, ja opit ymmärtämään niitä entistä paremmin. Pääset myös tekemään harjoituksia, joiden avulla voit muun muassa helpottaa oireitasi.
- Nettiterapia kestää 2–4 kuukautta.
- Työskentelet itsenäisesti tietoturvallisessa oppimisympäristössä, johon kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella. Voit opiskella tietosisältöjä ja tehdä harjoituksia missä tahansa juuri sinulle sopivaan aikaan.
- Tukenasi toimii nettiterapeutti, joka antaa palautetta, kommentoi tehtäviäsi ja vastaa kysymyksiisi viestiyhteydellä.
Jos kiinnostuit bulimian nettiterapiasta, hakeudu lääkärin vastaanotolle, esimerkiksi koulu- tai opiskeluterveydenhuollon kautta. Voit tarvittaessa pyytää läheiseltä apua lääkärinajan varaamisessa. Kuka tahansa lääkäri voi tehdä lähetteen nettiterapiaan.
Nettiterapia alkaa noin viikon kuluttua lähetteen teosta ja on Suomessa asuville maksutonta.