Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

Mistä syömisen ja kehonkuvan ongelmat johtuvat?

Syömisen ja kehonkuvan ongelmien kehittymiseen vaikuttavat psykologiset, biologiset ja kulttuurisidonnaiset tekijät.

Psykologiset tekijät

Psykologiset tekijät voivat altistaa syömisongelmille ja syömishäiriöille tai laukaista niitä.

Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Tunne-elämän vaikeudet ja stressi. Syömisestä tai sen rajoittamisesta voi tulla yritys tulla toimeen vaikeiden tunteiden, kuten surun, ahdistuksen tai yksinäisyyden, kanssa.
  • Vaikeat elämänkokemukset ja kriisit.
  • Huono itsetunto ja kielteiset ajatukset itsestä.
  • Suorituspaineet, perfektionismi ja vaativuus itseä kohtaan.
  • Kehonkuvaongelmat ja huoli omasta painosta ja ulkonäöstä.
  • Murrosiässä nopeasti muuttuva keho voivat saada oman kehon tuntumaan vieraalta. Myös aikuisiässä voi kokea paineita, kun keho luonnollisesti elämän aikana muuttuu.

Biologiset tekijät

Myös biologiset tekijät vaikuttavat riskiin saada syömiseen liittyviä ongelmia ja sairastua syömishäiriöihin.

Näitä ovat esimerkiksi:

  • Perinnöllinen alttius
  • Tyypin I diabetes
  • Suolistosairaudet

Kulttuuri ja yhteiskunta

Ympäristö, jossa elämme, vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme omaan syömiseemme ja kehoomme.

Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Ulkonäköihanteet ja -paineet
  • Terveellisyyteen liittyvät paineet
  • Urheilullisuutta ihannoiva kulttuuri
  • Sosiaalinen media

Laihduttaminen laukaisee syömishäiriön

Syömisen ongelmia ylläpitävä kierre saa usein alkunsa, kun syömistä rajoitetaan. Niukka tai epäsäännöllinen syöminen aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten masentuneisuutta ja ajatusten pyörimistä ruoassa. Syömisen rajoittaminen voi korostaa ja ylläpitää näitä oireita.