Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut tämän ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.

Tutustu tarvittaessa muihinkin Mielenterveystalon ohjelmiin, joista voi olla sinulle apua.

Muista

Mikäli elämäntilanteen aiheuttama kuormitus tuntuu niin voimakkaalta, että voimavarasi eivät riitä sen käsittelemiseen, älä epäröi hakea apua!

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei auttanut?

Väkivallalta tai sen uhkalta suojautuminen

Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen ensisijaista. Väkivaltaan on tärkeää hakea apua.

Kun tarvitset kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

Ammattilaiselta saatava apu

Haastavan elämäntilanteen aiheuttama kuormitus voi altistaa mielenterveyden ongelmille. Tällöin voi olla tarvetta ammattiavulle. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.

Nettiterapia

Myös maksuttomat nettiterapiat ovat nopeasti saatavilla oleva tehokas apu moneen yleiseen mielenterveyden ongelmaan.

Paripsykoterapia

Kun mustasukkaisuus on parille ongelma, alkaa parisuhde kokonaisuudessaan helposti kärsiä. Suositeltava hoito mustasukkaisuuteen on pariterapia, jossa pyritään parantamaan parisuhdetta kokonaisuutena.

Pariterapia soveltuu myös riitelyn, etääntymisen ja uskottomuuskriisin hoitoon. Pariterapian avulla puolisot voivat oppia paremmin yhdessä auttamaan toisiaan mustasukkaisuuden kanssa. Myös parisuhdekurssit, esimerkiksi Väestöliiton parisuhdekurssi ja oma-apumateriaalit, voivat olla hyödyllisiä.

Pariterapiaa ei kuitenkaan yleensä suositella tilanteessa, missä parin välillä on väkivaltaa tai sen uhkaa. 

Paripsykoterapiaa tarjoavat kuntien perheneuvolat, seurakuntien perheasiainneuvottelukeskukset sekä yksityiset palveluntarjoajat.

Seuraavalla videolla kerrotaan, millaista pariterapia on ja mitä terapiassa tapahtuu. Saat myös tietoa Väestöliiton palveluista.

Muita hyödyllisiä linkkejä

Mielenterveystalon muita hyödyllisiä omahoito-ohjelmia

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!

Saitko apua mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.