Jieštipšomohjelm
Toiminta retkahtaessa
Ihmiset näkevät tällaiset tapahtumat usein hyvin mustavalkoisina. Retkahdus on helppo tulkita pelin menetykseksi. Tällöin saattaa antaa haluilleen täyden vallan.
Tämä ei niinkään johdu huumeista vaan yleisistä uskomuksista, joita käyttöön liitetään.
Jos retkahdat
Älä suhtaudu tapahtumaan kohtalonuskoisesti. Kyseessä ei ole välitön paluu lähtöpisteeseen, lopullinen todiste heikkoluonteisuudestasi tai ei edes suuremman luokan romahdus.
Itsesi soimaamisen sijaan pidä tapahtunutta oppimiskokemuksena.
- Tärkeintä on saada tilanne hallintaan heti alkuunsa. Olet aiemmin pohtinut uhkatilanteita, joissa voi tulla takapakkia. Lipsahduksista voi oppia analysoimalla, mitä tilanteessa tapahtui ja miksi. Analysointi auttaa varautumaan vastaaviin tilanteisiin jatkossa.
- Tunnetko jonkun, johon voit tukeutua tällaisessa tilanteessa? Soita hänelle.
- Tutki tarkoin retkahdusta edeltäneitä tapahtumia, ajatuksia ja mielentiloja. Se auttaa sinua jatkossa välttämään vastaavia tilanteita.
- Jos retkahdus venyy eikä lähipiiristä löydy apua, hakeudu hoitoon.
Altistavat tekijät
Jotkut retkahdukset tapahtuvat yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Toisia taas edeltää tilanteen kiristyminen, elämäntavan tasapainottomuus ja myös eräänlainen retkahduksen petaus.
Saatat tiedostamattasi valmistella retkahdusta asettamalla itsesi alttiiksi sellaisille houkutuksille, joita on mahdotonta vastustaa. Jotkut törmäävät "sattumoisin" huumeita käyttäviin kavereihinsa. Jotkut taas käynnistävät tarkoitukseen sopivan perheriidan.
Ennakointi
Jos muistelet tarkoin aikaisempia retkahduksiasi, huomaat ehkä joskus tehneesi tällaisia siirtoja, jotka ovat johtaneet hallinnan menetykseen. Ole tarkkana juuri näiden siirtojen suhteen.
Opettele ennakoimaan mahdollisia retkahduksia ja tunnistamaan, milloin teet sellaisia valintoja ja ratkaisuja, jotka johtavat vaaratilanteisiin.
Laadi itsellesi "reittikartta" jostakin retkahdukseen johtaneesta tapahtumasarjasta. Kartan tienhaarat kuvaavat niitä näennäisesti merkityksettömiä valintoja ja päätöksiä, jotka johtivat sääntöjesi rikkomiseen.
Muistuta itseäsi seurauksista
Myönteiset odotukset päihteiden käytöstä esittävät retkahduksissa yleensä hyvin merkitsevää osaa. Voit tasapainottaa näitä odotuksia pitämällä aina mukanasi muistilistaa päihteiden käytön kielteisistä seurauksista.
Vilkaisu muistilistaasi kriittisellä hetkellä voi auttaa selviytymään ongelmatilanteesta.
Miten pysyn suunnitelmissani?
Lue lista, ja pohdi, oletko noudattanut niitä.
- Tee omahoito-ohjelman harjoitukset ajatuksella.
- Pidä aiemmin tässä omahoito-ohjelmassa laatimaasi selviytymissuunnitelmaa aina lähettyvilläsi. Vilkaise sitä päivittäin, esimerkiksi aamiaisella.
- Opettele ennakoimaan vaaratilanteita ja selviytymään niistä ilman huumeita.
- Järjestä itsellesi muuta mielekästä toimintaa, ja tervehdytä muutenkin elämäntapojasi.
- Älä anna periksi! Lukemattomat ihmiset ennen sinua ovat onnistuneet. Miksi et siis sinäkin?
- Palkitse itseäsi tavoitteidesi saavuttamisesta. Olet sen totta tosiaan ansainnut!
Vaikeudet voivat altistaa retkahduksille
Päihdeongelmaisilla on usein muitakin ongelmia.
Tällaisia ovat esimerkiksi:
- jännittäminen
- pelot ja epävarmuus
- erilaiset kielteiset tunteet
- ristiriidat perheessä tai muissa yhteisöissä
- seksuaaliongelmat
- muut riippuvuudet
Osa näistä ongelmista häviää tai ainakin helpottuu käytön vähentämisen tai lopettamisen seurauksena. Osa voi vaivata sen jälkeenkin.
On tärkeää, että yrität saada myös muihin ongelmiin apua. Pitkittyessään ja vaikeutuessaan monet psyykkiset ja sosiaaliset ongelmat voivat lisätä retkahdusriskiä. Tietoa mielenterveys- ja päihdepalveluista on edempänä.
Muista
Voit pohtia retkahdukseen johtaneita syitä ja keinoja estää sen uusiutuminen harjoituksessa 12. Retkahduksen läpikäynti.