Jieštipšomohjelm
Mielihyvän lisääminen arkeen
Mielen hyvinvointi vaikuttaa nukkumiseen. Ihmisillä on huomattavia eroja stressinsietokyvyssä. On hyvä oppia tunnistamaan omat rajansa.
Jos käytät kohtuuttoman paljon aikaa voimavaroja kuluttaviin asioihin, kannattaa sinun kiinnittää huomiota ajankäytön tasapainoon.
Jos elämässä ei ole riittävästi aikaa palautumiselle ja rentoutumiselle, voi seurauksena olla esimerkiksi
- univaikeuksia
- mielialan laskua, ärtymystä ja väsymystä
- muistivaikeuksia ja keskittymiskyvyn heikentymistä
- kohtuutonta huolestumista tai ahdistusta
- aloitekyvyn vähenemistä
- mielenkiinnon puutetta asioihin, jotka on aiemmin kokenut miellyttäviksi
Isla – Ei saa unta
En oo ajatellut asiaa kauheesti aiemmin. Nyt tajusin, että teen aika paljon asioita, jotka tuntuu raskailta. Kivoilta tuntuvia asioita teen vain vähän. Koulu ei oo aina kivaa ja harrastuksissa oon miettinyt ehkä liikaa sitä, että pärjäänhän tosi hyvin.
On tärkeetä miettiä, että mitä mä haluisin tehdä iltasin ja viikonloppuisin, sillon kun ei oo mitään velvollisuuksia. Haluunko oikeesti kasata lisää velvollisuuksia siihen? Vai oisko kivempi tehdä jotain ihan vaan mua itteeni varten?
Aada – Elämänrytmi hukassa
Oon pitkään ollut tosi väsynyt. Siitä on tullut sellanen olo, et pitää säästellä voimia. Oon joutunut miettimään, et no jaksanko käydä tänään kaupassa vai suihkussa.
Tajusin, että eihän kauppa tai suihku oo sellasia kivalta tuntuvia asioita. Tietty ne on pakko tehdä. Mut jos ajattelen, että en jaksa sit mitään muuta, niin en tuu ikinä tehneeksi mitään oikeesti mukavaa.
Oon huomannut, että jos teen jotain, mikä tuntuu kivalta, niin se oikeestaan piristää vähän. Luulen, että se auttaa kans nukahtamaan. En jaksa vielä mitään kovin isoja juttuja. Yritän kuitenkin, että joka päivä tekisin jotain pientä, mikä on musta oikeesti kivaa.
Mikä tuo juuri sinulle iloa?
On hyvin yksilöllistä, mistä kukin nauttii. Onkin tärkeää, että tiedät, mitkä asiat tuottavat iloa juuri sinulle. Niitä voivat olla esimerkiksi
- hyvien kirjojen lukeminen
- elokuvien katseleminen
- vapaaehtoistoimintaan osallistuminen
- taiteen tekeminen
- ystävien tapaaminen
Pohdi myös, lisäävätkö valitsemasi asiat hyvinvointiasi myös pitkällä tähtäimellä. Uupuneena voi olla altis sortumaan haitallisiin pikaratkaisuihin. Esimerkiksi lohtusyöminen, liiallinen pelaaminen tai netissä surffaaminen voivat hetkellisesti helpottaa oloa, mutta olla pidemmällä tähtäimellä haitaksi.
Miellyttävien asioiden löytäminen on usein helpompaa tyytyväisessä mielentilassa.
Muista, että voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi yksinkertaisilla päivittäisillä asioilla. Arkeen kannattaa sisällyttää asioita, jotka tuottavat mielihyvää. Ne auttavat jaksamaan elämän velvoitteita.