Jieštipšomohjelm
Ole itsellesi armollinen
Muista olla armollinen itsellesi. Anna itsellesi anteeksi satunnaiset lipsahdukset. Ne kuuluvat asiaan.
Ota takapakit oppimiskokemuksina, mahdollisuutena harjoitella uusia taitoja ja kokeilla uusia keinoja. Ne kertovat ainoastaan siitä, että jotain taitoa pitäisi vielä vahvistaa.
Pysähdy – ja jatka eteenpäin
Ahmintakohtaus on oivallinen mahdollisuus pysähtyä ja kysyä itseltään, mitä tapahtui ja miksi ahmin. Ehkä elämässäsi on liikaa stressiä tai ihmissuhteissasi ristiriitoja?
Jos ahmit, älä anna lipsahduksen romuttaa kaikkea tähän mennessä saavuttamaasi. Mikään ei ole mennyt pieleen! Jatka siitä, mihin jäit. Syö seuraava ateriarytmiisi kuuluva ateria normaalisti. Pienetkin muutokset ovat arvokkaita, eikä syömisessä ole täydellistä suoritusta.
Etenet ja edistyt, kun jaksat uskoa itseesi.
Kukista sisäinen kriitikkosi
Monilla on sanavalmis ja kitkerä sisäinen kriitikko, joka on kärkäs arvostelemaan tekemisiä ja lyttäämään pyrkimykset. Se tulee aina paikalle ilkkumaan, jos epäonnistuu tai ei koe suoriutuneensa tarpeeksi hyvin.
Sisäinen kriitikko ei auta sinua onnistumaan. Päinvastoin, se petaa epäonnistumistasi. Voit kuitenkin opetella kyseenalaistamaan sisäisen kriitikon syöttämää pajunköyttä. Tehokkain tapa on iskeä vastaan positiivisilla toteamuksilla tai kannustavilla lausahduksilla.
Kirjoita itsellesi muistiin lauseita, jotka kumoavat arvostelijasi lausahdukset tai kannustavat sinua heikkona hetkenä. Toistamalla sinnikkäästi vastalauseita mitätöit kriittistä sisäistä puhettasi.
Miten voit kukistaa sisäisen kriitikkosi?
Tarkkaile
Vahdi, milloin sisäinen kriitikkosi aloittaa mollaavan puheensa. Otollisia ovat tilanteet, jolloin sisäinen kritiikki pahentaa entisestään ahdistustasi, alakuloasi tai itsesyytöksiäsi.
Mihin tarvitset syömishäiriötä?
Syömishäiriöstä luopuminen voi olla joskus jopa pelottavaa. Ahmiminen on saattanut olla osa elämääsi niin pitkään, ettet oikein enää edes muista elämää ennen sitä.
Jos syömisen hallinta ei kerta kaikkiaan onnistu, olisi hyvä pohtia, mitä ongelma oikeastaan edustaa sinulle.
Mietitkö, mitä elämääsi jää jäljelle, jos syömisen ongelma poistuu? Joskus syömishäiriö palvelee jotain sellaista tarkoitusta elämässä, että siitä ei edes halua päästää kokonaan irti.
Kun ymmärrät paremmin, mihin olet tarvinnut syömishäiriötä voit pohtia, millä muilla keinoilla voisit ratkaista näitä asioita. Olet valmis luopumaan ahminnasta ja ongelmasyömisestä siinä vaiheessa, kun ne eivät enää palvele mitään tarkoitusta elämässäsi.