Jieštipšomohjelm
1. MISTÄ ON KYSE?
Muista
Keskittymisvaikeus on vaikeutta keskittyä siihen, mihin pitäisi tai kannattaisi.
Keskittymisvaikeudet voivat häiritä esimerkiksi oppimista, arjenhallintaa ja ihmissuhteita.
Omaa keskittymiskykyä voi parantaa.
Parhaimmillaan huomio kiinnittyy melko itsestään siihen, mihin pitääkin. Tarpeen tullen huomio siirtyy uuteen kohteeseen. Joskus keskittymisen eteen pitää tehdä valintoja ja vähän ponnistellakin.
Joskus huomio harhailee häiritsevästi. Kun pitäisi kuunnella opettajaa, voi päätyä katsomaan lintua ikkunasta tai yksityiskohtaa kaverin vaatteissa. Kirjaa lukiessa voi huomata miettivänsä edellisen päivän treenejä tai seuraamaansa sarjaa.
Keskittymisvaikeus
Keskittymisvaikeus ei tarkoita, ettei pystyisi keskittymään mihinkään. Se tarkoittaa sitä, että on vaikea keskittyä siihen, mihin sillä hetkellä pitäisi tai kannattaisi.
Huomio kaappautuu helposti. Yksinkertaistenkin asioiden hoitaminen voi kestää kauan. Sovittuja menoja tai palautuspäiviä unohtuu. Muiden puhetta ei ehkä pysty seuraamaan.
Etenkin väsyneenä voi olla vaikea saada itsestään irti mitään. Joskus voi olla vaikea rauhoittaa itseään niin, että pystyisi keskittymään esimerkiksi koulutehtäviin.
Keskittymisvaikeuksien seuraukset
Keskittymisvaikeudet voivat häiritä pärjäämistä koulussa. Pitkäaikaisina vaikeudet voivat näkyä heikkoina arvosanoina. Näin keskittymisvaikeudet voivat vaikuttaa tulevaisuuteen, kuten opiskelupaikan saamiseen.
Voi olla turhauttavaa, kun ei pärjää niin hyvin kuin voisi. Epäonnistumiset ja huono palaute saattavat lannistaa. Voi olla vaikea luottaa omiin kykyihinsä ja huomata omia hyviä puoliaan.
Keskittymisvaikeudet voivat näkyä myös ihmissuhteissa.
Keskittymiskyvyn parantaminen
Onneksi omaa keskittymiskykyään voi parantaa. Tämä omahoito-ohjelma sopii sekä pysyvämpien keskittymisvaikeuksien, kuten ADHD:n, että tilapäisempien keskittymispulmien lievittämiseen.
Keskittymisvaikeudet ovat tavallisia nuoruudessa
Nuoruudessa aivojen kehitys on vielä kesken. Normaaliin kehitykseen kuuluu kaikilla levottomuutta ja tunne-elämän kuohuja ainakin jossain määrin.
On myös tavallista, että arjen kuormittavat tilanteet heikentävät keskittymistä. Silloin on harvemmin kyse pysyvästä vaikeudesta.
Videolla (1:31) nuorisopsykiatrian erikoislääkäri kertoo, miten esimerkiksi univaje, stressi ja suorituspaineet voivat heikentää keskittymistä. Pohdi, vaikuttavatko nämä asiat myös omalla kohdallasi.