Jieštipšomohjelm
14. Huomaa hyvä itsessäsi
Huonot arvosanat, opettajilta tai vanhemmilta saatu negatiivinen palaute tai kurjat kokemukset voivat vaikuttaa siihen, mitä itsestään ajattelee. Mitä pidempään haasteita on ollut, sitä varmemmin oppii pitämään itseään vääränlaisena, tyhmänä tai huonona.
Ajatukset ovat vain ajatuksia
Ne eivät ole totta. Kuitenkin se, mitä ajattelee itsestään, vaikuttaa omaan oloon sekä siihen, mitä tekee. Jos pitää itseään surkeana, ei ehkä uskalla tavoitella omia unelmiaan. Silloin saattaa luovuttaa turhan nopeasti, kun joku tuntuu vaikealta.
Ohimenevät itseä arvostelevat ajatukset ovat hyvin yleisiä. Mutta jos itsestään ei löydä mitään hyvää, on käsitys liian kielteinen. Jos liiallinen itsen sättiminen ja huonommuudentunne tuntuvat tutuilta, kokeile tämän sivun videon alta löytyviä keinoja.
Miten tunnistaa omat hyvät puolet?
Katso videolta (1:55), minkälaisia vahvuuksia keskittymisvaikeuksia kokevat nuoret tunnistavat itsessään. Pohdi sen jälkeen omia vahvuuksiasi tämän sivun harjoituksessa.
Videon alta löydät myös vinkkejä, joiden avulla voit oppia arvostamaan itseäsi entistä enemmän ja tekemään elämästäsi itsesi näköistä.
Arvostele tekojasi, älä itseäsi
Kun tekee jotain tyhmää, ajattelee herkästi olevansa tyhmä. Usein tekoa voisi ajatella vain tekona. Tällöin synkkä kuva itsestä ei turhaan vahvistu.
Ajattele tilannetta, jossa olet unohtanut avaimesi kotiin. Vertaa näitä kahta ajattelutapaa.
- ”Olinpa idiootti! Vain tyhmä mokaa näin yksinkertaisessa asiassa!” Tässä liität unohtamisen omiin ominaisuuksiisi.
- ”Harmi juttu. No, tällaista sattuu kiireessä.” Tässä arvio kohdistuu tilanteeseen ja tekoon, ei sinuun.
Tunne vahvuutesi
Kannattaa muistuttaa itseään omista hyvistä puolistaan, etenkin silloin, kun jotain kurjaa sattuu.
Onko sinun helppo listata omia hyviä puoliasi? Jos ei, hyödynnä alta löytyvää harjoitusta omiin vahvuuksiisi tutustumisessa. Kaikissa on jotakin hyvää!
Huomaa onnistumisesi
Anna itsellesi kiitosta tehdyistä töistä, yksittäisistä hyvin sujuneista tilanteista sekä aloittamisista. Jos näiden huomaaminen on vaikeaa, seuraa tekemisiäsi vaikka kirjaamalla tehtyjen tehtävien tai yrittämishetkien määrää ylös. Älä harmittele tavoitteen kaukaisuutta, vaan palkitse itseäsi pienistä askelista.
Tee mielekkäitä asioita
Tee asioita, joista nautit ja joita osaat. Itselle kannattaa tarjoilla säännöllistä iloa ja onnistumisen kokemuksia.
Aseta realistisia tavoitteita
Älä tee suunnitelmia, joita et pysty toteuttamaan. Mitä selkeämmin pystyt pukemaan päämääräsi sanoiksi, sitä todennäköisemmin tavoitat sen.
Haaveilla voi mistä vain, mutta tavoitteet kannattaa asettaa lähelle.
- Mikä on pienin mahdollinen askel hyvään suuntaan?
- Miltä sen ottaminen sinun elämässäsi näyttäisi?
Esimerkki: ”Tavoitteeni on pitkään ollut saada hyvä todistus. En tiedä, miten se onnistuisi tässä kaaoksessa. Siksi pilkoin tavoitteen pienempiin osiin: Skarppaan englannissa, koska sen numerot ovat laskeneet. Lainaan kirjoja englanniksi, ja katson sellaisia sarjoja, joista voin jättää suomenkielisen tekstityksen pois.”
Mieti, kenen kanssa vietät aikasi
Kaverit ovat tärkeitä, mutta määrä ei aina voita laatua. Mieti lähipiirisi vaikutusta sinuun ja tekemisiisi.
- Keiden kanssa olet oma itsesi?
- Keihin voit luottaa?
- Ketä autat mielelläsi?
Tasapainoiset ihmissuhteet kannattelevat ja tuovat energiaa kaikille osapuolille.
Toteuta arvojasi
- Mikä on sinulle tärkeintä elämässä? Onko se esimerkiksi läheiset ihmiset, ura, luonto, harrastus, eläimet tai taide?
- Mitä ainakin haluaisit elämässäsi saavuttaa?
- Miten tämänhetkinen elämäsi vie sinua kohti näitä asioita?
- Millaiset pienet teot johtaisivat kohti arvojesi mukaista elämää?
- Mitä voisit tehdä tänään?
Esimerkki: ”En voisi elää ilman jalkapalloa! Myös kielet kiinnostavat. Onneksi jalkapalloon kuuluu pelimatkoja ulkomaillekin. Minulla pitää olla riittävästi aikaa treeneille ja koululle. Tsemppaan enkun ja ruotsin läksyissä, vaikka ne olisivat tylsiä. Siten selviän hyvin kirjoituksista ja osaan puhua pelimatkoilla muille.”
Harjoitus: Vahvuuksien tunnistaminen
Miksi?
Jos tunnet hyvin omat heikkoutesi, mutta et vahvuuksiasi, kannattaa vahvuuksien tunnistamista harjoitella. Kaikissa on jotain hyvää.
Kun tunnet itseäsi monipuolisemmin, voit muistuttaa itseäsi vahvuuksistasi silloin, kun olet pettynyt itseesi. Kun jokin ei suju, mieti tietoisesti omia hyviä puoliasi ja aiempia onnistumisiasi.
Tunnistat omia hyviä puoliasi.
Miten?
Vahvuuksien pohtiminen saattaa tuntua epämukavalta alkuun. Se on ok. Omien hyvien puolten näkeminen saattaa vaatia harjoittelua. Kirjaa ylös vastauksesi. Kirjoitetuista tarinoista tulee totta.
Älä mieti liikaa. Vaikka itsensä kehuminen tuntuisi nololta tai epämukavalta, jatka silti. Älä anna sisäisen arvostelijasi vaientaa sinua. Tehtävän tekemisen myötä opit havaitsemaan omia ominaisuuksiasi ja erityisiä taitojasi tavalla, joka parantaa oloasi.
1. Mitkä ovat parhaat puolesi?
- Millainen ihminen olet luonteeltasi?
- Millaisista piirteistä on seurannut hyvää?
2. Missä sinä olet hyvä?
- Mikä on sinulle helppoa?
- Milloin tunnet itsesi todella eläväksi?
- Mitä tehdessäsi puhut rohkeasti ja avoimesti?
3. Mikä sinua kiinnostaa?
- Minkä tekemiseen sinua ei tarvitse patistella?
- Mihin liittyvät asiat huomaat vieraassa ympäristössä ensimmäisenä?
4. Missä olet onnistunut?
5. Mitä joku toinen sanoisi sinun vahvuudeksesi?
Kysy, jos et tiedä.
Muista
Ohimenevät itseä arvostelevat ajatukset ovat hyvin yleisiä. Jos itsestä on vaikea löytää mitään hyvää, on käsitys itsestä liian kielteinen. Omien hyvien puolien löytämistä voi ja kannattaa harjoitella!