Iešdikšunprográmma
Miten tästä eteenpäin?
Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.
Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja synnytyspelon hillitsemiseksi.
Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.
Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.
Muista
Mikäli synnytyspelkosi voimistuu entisestään tai olet huolissasi voinnistasi, hae ammattiapua.
Miten toimin, jos tämä omahoito-ohjelma ei auttanut?
Ota asia puheeksi neuvolassa
Mikäli synnytyspelkosi voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, hae apua epäröimättä.
Asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Neuvolassa sinua hoitavat henkilöt osaavat kertoa, mitä palveluita alueellasi on saatavilla.
Joskus auttaa jo se, että synnytyspeloista puhuu oman neuvolatyöntekijän kanssa. Neuvoloissa työskentelee myös psykologeja, joilla on erityisosaamista synnytyspelkojen käsittelemisestä.
Synnytyspelkopoliklinikat
Synnytyssairaaloiden yhteydessä toimii synnytyspelkopoliklinikoita, joihin pääsee neuvolasta tehtävällä lähetteellä. Voit puhua neuvolan työntekijän kanssa siitä, olisiko sinulle hyötyä käynneistä synnytyspelkopolikilinikalla.
Avun hakeminen
Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.
Mistä saan lisää tietoa?
Hyvää ja selkeää tietoa raskaudesta ja synnytyksestä löydät esimerkiksi Naistalon sivuilta.
Suomen Perinataalimielenterveys ry:n sivuilta löydät itsehoito-oppaita sekä muita materiaaleja ja lukuvinkkejä, joista voi olla apua mielenterveyden tukemisessa odotus- ja vauva-aikana.
Muita hyödyllisiä omahoito-ohjelmia
Kiitos!
Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa sinun ja perheesi elämään!
Saitko apua synnytyspelon omahoito-ohjelmasta?
Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.