Skip to main content

Iešdikšunprográmma

Miten synnytyspelkoon saa apua? 

Pohdi, minkälaisia asioita toivot synnytykseltä ja minkälaiset asiat pelottavat sinua

Kun tunnistat pelottavat asiat, voit käsitellä niitä esimerkiksi hankkimalla asiasta lisää tietoa ja keskustelemalla huolistasi asiantuntijan tai läheisen kanssa. 

Keinoja synnytyspelon lievitykseen 

Lievempiä pelkotiloja voi usein hoitaa itse. Tiedon hankkiminen ja rentoutumisen harjoitteleminen voivat auttaa. Lisäksi on hyvä tunnistaa ne keinot, jotka auttavat itseä rauhoittumaan ja unohtamaan huolet. 

Sinua voi auttaa esimerkiksi:  

  • tietoisuustaidot eli mindfulness 
  • liikkuminen 
  • musiikki 
  • lämmin suihku 
  • painopeitto 
  • halaus 

Keskustelu auttaa 

Pelosta on aina hyvä puhua kumppanin tai muiden läheisten kanssa. Oman pelon sanoittaminen ja sen jakaminen toisille usein jo itsessään lisää turvallisuudentunnetta.  

Ajan kuluminen voi auttaa 

Pelko saattaa myös hellittää, kun synnytys lähenee. Keho ja mieli ikään kuin tietävät, että kohta on aika, ja osaavat asennoitua siihen.   

Tiedonhankinta 

Hyvä tapa vähentää raskauden, synnytyksen ja tulevan vanhemmuuden herättämää kuormitusta on hankkia näistä tietoa. Hyvää ja selkeää tietoa raskaudesta ja synnytyksestä löydät esimerkiksi Naistalon sivuilta.  

Tieto voi auttaa sinua jäsentämään synnytystä ja tulevaa vanhemmuutta koskevia ajatuksiasi. Sen myötä pelkosi voivat lievetä. 

Tieto auttaa sinua myös tekemään omaa synnytystäsi koskevia päätöksiä. Sen avulla voit myös nähdä selkeämmin sen, minkälainen vanhempi toivot olevasi.   

Omahoito-ohjelma itsenäiseen työskentelyyn 

Joskus haitalliset tavat ajatella tai käyttäytyä heikentävät hyvinvointia. Jos näin on, on ne hyvä tiedostaa ja tunnistaa. Tällöin niitä pystyy myös muokkaamaan. 

Omien ajatus- ja käyttäytymismallien kanssa työskentely onkin keskeistä tässä omahoito-ohjelmassa. Samalla opitaan myös tietoisuustaitoja ja rentoutumista. 

Voit käyttää tätä omahoito-ohjelmaa  

  • itsenäisesti 
  • odotellessasi muuta hoitoa 
  • muun hoidon tukena  
  • muun hoidon jo loputtua 

Ammattilaiselta saatava apu 

Neuvola 

Synnytyspelko kannattaa aina mainita neuvolassa. Neuvolasta saat tukea, ohjeita ja mahdollisen lähetteen jatkohoitoa varten, esimerkiksi synnytyspelkopoliklinikalle. Palvelut voivat vaihdella jonkin verran eri sairaanhoitopiireissä.    

Kätilö tai synnytyspelon asiantuntija 

Jos olet jo kokenut vaikean synnytyksen, voi sinua auttaa tapahtuman läpikäyminen ammattilaisen kanssa. Parhainta olisi, jos voisit tehdä sen sinua hoitaneen kätilön kanssa. 

Aiemman synnytyksen läpikäyminen keskustelemalla voi auttaa jäsentämään siihen liittyviä tunteita. Se usein myös helpottaa uuteen synnytykseen liittyviä pelkoja. Se voi myös vaikuttaa siihen, että seuraavasta synnytyskokemuksesta tulee parempi.  

Doula  

Jos kaipaat synnytykseen tukihenkilöä, joka on kouluttautunut tukemaan sinua synnytyksen aikana, voi doula olla avuksi.