Iešdikšunprográmma
2. TYÖKALUJA
Keinoja kohti muutosta
Hyvä uutinen on, että lapsen univaikeuksien hoito onnistuu yleensä hyvin. Myös lapsen kasvaminen ja sen myötä tapahtuva unen kehittyminen lievittävät usein ajan myötä univaikeuksia. Avaimet onnistumiseen ovat teillä, sillä olette yhdessä lapsesi kanssa hänen elämänsä parhaita asiantuntijoita.
Seuraavaksi opitte keinoja, joiden avulla on mahdollista saada lapsen univaikeudet paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla teille entuudestaan tuttuja, osa taas uusia. Tutustu ensin keinoon itse ja pohdi, sopisiko se lapsesi kanssa käytettäväksi.
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääsette opettelemaan uutta ja luomaan ratkaisuja tilanteeseenne.
Miten harjoituksia tehdään?
Kun lapsella on uneen liittyvää pulmaa, on johdonmukaisuus ja pitkäjänteisyys kaikissa suunnitelmissa ja muutoksissa tärkeää. Muutokset eivät aina tuo vastetta heti, sillä tapojen muuttaminen ja uuden oppiminen vaatii lapselta paljon.
Uuden oppimiseen lapsi tarvitsee vanhemman tukea, riittävästi toistoja ja aikaa. Edetkää riittävän pienin askelin, jotta muutos lapsellesi ei olisi liian suuri.
Harjoituksia on tärkeä tehdä säännöllisesti. Jatka harjoituksia vähintään 2–3 viikon ajan.
Seuraavalla videolla (1:34) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.
Lapsi tarvitse apua ja ohjausta
Tässä ohjelmassa opittavien taitojen harjoittelua voidaan verrata pyörällä ajamisen opettelemiseen.
Pyörällä ajamisen harjoittelussa olennaista on edetä lapsen ehdoilla. Vaikka aikuista voisi välillä turhauttaa, on samoja asioita harjoiteltava niin kauan, että ne sujuvat. Se, kuinka paljon ja kuinka pitkään apupyöriä ja apukahvaa täytyy käyttää, on jokaiselle lapselle yksilöllistä. Muistathan, että oppiminen voi olla joillekin lapsille pelottavaa ja vaatia suuria ponnistuksia.
Vanhempien tehtävänä on luoda harjoittelun ilmapiiristä turvallinen, myönteinen ja kannustava. On myös hyvä muistaa, ettei lasta pysty varjelemaan jokaiselta kaatumiselta. Jos harjoittelu on sopivan tasoista, vie jokainen yritys uutta taitoa eteenpäin.
Kun pyöräily sujuu jo hienosti ilman apupyöriä tai kaatumisen pelkoa, voi lapsi vielä tarvita sitä, että aikuinen muistuttaa jarruttamisesta ja liikennesäännöistä. Samaan tapaan myös unitaitoja opetteleva lapsi tarvitsee rohkaisevaa aikuista.
Anna aikaa muutokselle
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän.
Kun lapsellasi on univaikeutta, pyri suunnittelemaan ja tekemään muutokset silloin, kun sinulla vanhempana on voimavaroja toteuttaa niitä johdonmukaisesti ja riittävän pitkään.
Usein muutoksen aikaansaamiseen menee vähintään 2–3 viikkoa, joskus pidempäänkin. Maltti mahdollistaa parhaan tuloksen.
Jos omat voimavarasi ovat vähissä, älä epäröi pyytää apua.
In this section
- 1. Tunnista uneen vaikuttavat tekijät
- 2. Etsi säännöllinen unirytmi
- 3. Etsi sopiva päiväunirytmi
- 4. Arvioi unen tarve
- 5. Rakenna iltarutiini
- 6. Myönteisen palautteen antaminen
- 7. Opeta nukahtamaan itsenäisesti
- 8. Pura uniassosiaatio
- 9. Pistäytymismenetelmä
- 10. Uniavainsanat
- 11. Lyhennä nukahtamisaikaa