Программа самопомощи
1. Parisuhteen kartoitus
Parisuhteen tukipylväät
Parisuhteen tukipylväät antavat luottamusta tulevaisuuteen, kun parisuhdetta ja parisuhteen arkea eletään yhdessä. Arjessa tulee näkyviin myös asioita, joiden kehittäminen yhdessä ja hyvässä hengessä auttaa ylläpitämään parisuhdeonnea.
Kukaan ei ole parhaimmillaan joka hetki. Kun parit kohtaavat normaaleja yhdessä elämisen vaikeuksia, tarvitaan kaikkia niitä tukipylväitä, joita parisuhteeseen on ajan kuluessa rakentunut.
Korjaavat keskustelut
Jokaiseen parisuhteeseen kuuluu jossain kohtaa epävarmuutta ja avoinna olevia kysymyksiä. Korjaavilla keskusteluilla voitte poistaa parisuhteenne epävarmuutta. Korjaavat keskustelut myös lisäävät molempien uskoa parisuhteen jatkumiseen onnellisena.
Kun alatte hyväksyä toisenne erillisinä ihmisinä, jotka joskus ajattelevat eri tavoilla, ei kummankaan ei tarvitse käyttää hyökkää tai puolustaudu -menetelmää riidoissa.
Vaikeuksista eteenpäin pääseminen yleensä lisää läheisyyttä. Teistä tulee tiimi. Kun tiimi toimii hyvin, olette parina vahvempia kuin kumpikaan teistä yksin.
Mitä haluatte suhteeltanne?
Kummankin arvot, ihanteet ja esimerkki parisuhteesta ohjaavat sitä, miten parisuhteessa ollaan. Jos joku tavoittelee kovin vähäistä parisuhdeonnea, hän todennäköisesti saa juuri niin vähän kuin tilaa.
Valmistatko itseäsi pettymykseen sanomalla ”en kaipaa mitään ruusutarhaa”? Vähään tyytyminenkin on itseään toteuttava ennuste. Onnellisuudentoive on täysin oikeutettu parisuhteessa.
Miettikää siis kummatkin, minkälaisen parisuhteen haluaisitte ja kuinka onnellisia haluaisitte jatkossa olla?
Harjoitus 1 a: Tukipylväät
Miksi?
Parisuhteen tukipylväät antavat luottamusta tulevaisuuteen parisuhteen arjessa ja haasteissa. Jos tukipylväät horjuvat, korjaavasta keskustelusta on apua. Korjaavilla keskusteluilla voitte poistaa parisuhteenne epävarmuutta.
Tämän harjoituksen avulla huomaatte, mitä parisuhteen tukipylväitä pidätte tärkeinä ja missä olisi parantamisen varaa.
Miten?
Käykää läpi seuraavat väittämät yksi kerrallaan. Arvioikaa kumpikin erikseen asteikolla 1–5, kuinka hyvin ne tällä hetkellä toteutuvat teidän arjessanne. Keskustelkaa samalla, kuinka tärkeänä kyseistä asiaa pidätte.
Kiinnittäkää huomio hyviin asioihin!
Kirjoittakaa myös muita parisuhteenne tukipylväitä.
Niitä voivat olla esimerkiksi ”olemme hyvät ystävät”, ”meillä on yhteinen rakas harrastus” tai ”tunnemme kuuluvamme toistemme sukuihin”. Keskittykää hyviin asioihin.
Mistä kohdista löysitte yhteistä kehitettävää?
Miettikää yhdessä ääneen, mikä auttaisi ylläpitämään hankalaa tukipylvästä, ja tehkää suunnitelma. On tärkeää, että kumpikaan ei syytä toista.
Esimerkki
"Huomaan, että me molemmat koemme epävarmuutta siitä, välitämmekö todella toisistamme. Mikä saisi sinut tuntemaan, että tunnen sinut ja välitän sinusta?"
Esimerkki
"Huomaan, että me molemmat olemme huolissamme rehellisyydestä parisuhteessamme. Mikä saisi sinut tuntemaan, että rehellisyys välillämme on lisääntynyt?"
Esimerkki
"Huomaan, että me molemmat olemme huolissamme maton alle lakaistavista ongelmista. Mikä saisi sinut tuntemaan, että meillä ongelmat puhutaan auki ja sen jälkeen pyydetään ja annetaan anteeksi?"
Harjoitus 1 b: Ominaisuutemme arkisessa yhteiselämässä
Miksi?
Tämän harjoituksen avulla opitte huomaamaan, miten yhteistoimintanne arjessa sujuu. Voitte huomata myös, missä olisi parantamisen varaa.
Muista, että on tärkeää kiittää ja kannustaa kumppania!
Miten?
Käykää läpi seuraavat väittämät yksi kerrallaan. Arvioikaa kumpikin erikseen asteikolla 1–5, kuinka hyvin ne tällä hetkellä toteutuvat teidän arjessanne. Keskustelkaa samalla, kuinka tärkeänä kyseistä asiaa pidätte.
Mistä kohdista löysitte yhteistä kehitettävää?
Miettikää yhdessä ääneen, mikä auttaisi kohentamaan hankalaa ominaisuutta. On tärkeää, että kumpikaan ei syytä toista.
Esimerkki
"Huomaan, että sinua harmittaa, etten tule pyydettäessä ruokapöytään. Miten haluaisit minun toimivan, jos minulla on juuri silloin jokin tekeminen kesken?"
Esimerkki
"Huomaan, että en ole hyvä hoivaamaan sinua, kun sinulla on flunssa. Mitä tarvitsisit minulta silloin?"
Esimerkki
"Huomaan, että viihtyisit kanssani paremmin, jos ottaisin enemmän vastuuta kodin siisteydestä. Voidaanko keskustella hyvässä hengessä siitä, mitä kotitöitä pitää hoitaa ja miten usein?"