Skip to main content

Программа самопомощи

Arjen tasapainottaminen

Lapsen kaverihaasteet voivat lisätä arjen stressiä ja vaikuttaa koko perheeseen. Perheen hyvinvoinnin ja lapsen tukemisen kannalta on tärkeää, että arjen peruspalikat ovat tasapainossa. Vanhemman on tärkeää huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan.

Kiinnitä huomiota perheen hyvinvointiin

Pysähdy miettimään, ovatko kuluttavat ja voimaannuttavat asiat tasapainossa perheesi arjessa. Kaikkien perheenjäsenten tarpeiden ja hyvinvoinnin huomioiminen on tärkeää.

Muista myötätunto itseäsi kohtaan

Vanhemmat kantavat usein huolta lapsensa kaverisuhdepulmista. Ne voivat herättää vanhemmassa voimakkaita tunteita, kuten hämmennystä, surua, tai ärtymystä. Myös syyllisyyden ja riittämättömyyden kokemukset ovat tavallisia.

On tärkeää muistaa, että kaikilla lapsilla on taitopuutteita tai haasteita kaverisuhteissa jossain kehityksen vaiheessa. Et ole yksin. Monet vanhemmat kamppailevat samankaltaisten haasteiden kanssa.

Huolehdi jaksamisestasi

Muista huolehtia myös omasta jaksamisestasi. Hyvinvoiva vanhempi on myös lapsen etu. Kun sinä vanhempana voit hyvin, voimavarasi tukea lastasi hänen haasteissaan vahvistuu. Pitämällä huolta omasta hyvinvoinnistasi näytät myös arvokasta esimerkkiä lapselle.

Seuraavaksi voit tarkastella, ovatko arjen hyvinvoinnin peruspalikat tasapainossa vai tarvitseeko jokin osa-alue erityistä huomiota. Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin.

Muista

Perheen kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää lapsen sosiaalisen kehityksen kannalta. Siksi vanhemman on tärkeää pitää huolta myös omasta jaksamisestaan ja voimavaroistaan. 

Jos koet, että tarvitset tukea omaan hyvinvointiisi, jaksamiseesi tai psyykkiseen vointiisi, löytyy Mielenterveystalo.fi:stä omahoito-ohjelmia sekä tietoa lapsiperheiden palveluista. On tärkeää, että haet varhain apua ja tukea myös itsellesi!