Miten voin auttaa psykoosiin sairastunutta?
Tämä sivu on saanut selkotunnuksen, joka on merkki selkokielisyydestä.
Psykoosisairaus voi näkyä läheisesi toiminnassa, ajattelussa ja tunne-elämässä eri vaiheissa eri tavoilla. Vaikka läheisesi onkin sairastunut, on hän silti sama ihminen kuin ennen sairastumista.
Auta kriisitilanteessa
Jos jokin asia herättää huolesi, puhu asiasta läheisellesi ystävällisesti, avoimesti ja tuomitsematta. Kerro, että olet huolissasi ja haluat auttaa.
On tärkeää, että annat läheisesi puhua kokemuksistaan ja ajatuksistaan omalla tavallaan. Voit kysyä häneltä, miltä hänestä tuntuu ja miten kauan hän on tuntenut näin.
Anna läheisellesi tilaa. Jos hän ei halua puhua kanssasi, ei häntä voi siihen pakottaa. Kerro sen sijaan, että olet valmis kuuntelemaan, jos hän muuttaa mielensä.
Varomerkit ja toimintasuunnitelma
Jos sinulla on tiedossa läheisesi varomerkit ja niihin liittyvä toimintasuunnitelma, ota se puheeksi ja toimikaa suunnitelman mukaan.
Rohkaise läheistäsi hakemaan ammattiapua tai olemaan yhteydessä hoitotahoonsa. Voit myös tarjoutua tulemaan mukaan tapaamiseen tai puheluun.
Jos läheisesi oireet tai harhaluulot kohdistuvat sinuun, älä ota niitä henkilökohtaisesti. Ne ovat osa sairautta.
Tarjoa käytännön apua. Ota selvää, millaista apua läheisesi tarvitsee. Kysy, mikä saisi läheisesi tuntemaan olonsa turvalliseksi ja lisäisi hallinnantunnetta.
Kuuntele ja tue arjessa
Kuuntele läheisesi ajatuksia, kokemuksia ja huolia.
Jos läheinen ei itse ota asioita puheeksi, voit ajoittain kysellä kuulumisia tai vointia.
Läheisen kaipaama tuki voi olla myös muuta kuin keskustelua. Se voi olla yhteistä tekemistä, tuttujen arjen rutiinien jakamista, mielekkäisiin asioihin kannustamista tai vain läsnäoloa.
Läheisenä hoidossa mukana
Tarjoudu tulemaan mukaan hoitotapaamisiin, jos se sopii läheisellesi.
Läheiselläsi on oikeus päättää siitä, saatko osallistua hoitoon ja saako hoitohenkilökunta kertoa sinulle hoitoon liittyviä tietoja. Se voi tuntua hankalalta. Asiasta kannattaakin puhua mahdollisimman avoimesti hoidon eri vaiheissa.
Jos läheisesi antaa luvan, voit olla alusta asti tukemassa hoitoa, päästä mukaan hoitotapaamisiin ja hoidon suunnitteluun.
Tunnet läheisesi paremmin kuin hoitohenkilökunta. Sinulla on tietoa, joka saattaa tukea läheisesi hoitoa ja kuntoutusta.
Hoitoa voi myös tukea olemalla siitä kiinnostunut. Voit tarjota läheiselle mahdollisuuden kertoa hoidossa esiin tulleista ajatuksista, oivalluksista ja työskentelykohteista.
Jos läheisesi haluaa kertoa hoidon tavoitteista tai kuntoutuksessa harjoiteltavista asioista, voit toimia arjessa kannustajana ja tukena.
Vahvista toivoa
Vaikka psykoosi onkin vaikea sairaus, se ei ole maailmanloppu. Sairaudesta voi toipua, ja sen kanssa voi oppia elämään.
Siksi on tärkeää, että pidät kiinni toivosta. Anna toivoa myös läheisellesi. Elämä voi olla hyvää ja mielekästä sairauden kanssa ja sairaudesta huolimatta.
Pidä huolta myös itsestäsi
Sairastuneen läheisen auttaminen vie paljon voimia. Siksi on tärkeää, että pidät huolta myös itsestäsi.
- Hanki tietoa psykoosista.
- Osallistu läheisten tukiryhmiin. Ryhmiä löydät paikallisista mielenterveysyhdistyksistä ja mielenterveysomaisten järjestöstä FinFamista.
- Tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa. Huolehdi myös riittävästä levosta ja hyvästä ravinnosta.
- Tunnista omat rajasi. Läheistä on lupa rajata, jos omat voimavarasi eivät tunnu riittävän esimerkiksi läheisen voinnista keskusteluun.
- Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi, ja uskalla hakea apua myös itsellesi.
- Sekä sinä että läheisesi voitte tutustua psykoosin omahoito-ohjelmaan. Voit käyttää omahoito-ohjelmia myös oman jaksamisesi tueksi. Omahoito-ohjelmat sisältävät tietoa ja harjoituksia. Niiden avulla voi oppia uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja. Sen myötä olo voi helpottua.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapia
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.