Siirry pääsisältöön

Psykoosi ja ihmissuhteet

Psykoosiin voi liittyä erilaisia vaikeuksia ihmissuhteissa. Ystävyyssuhteet saattavat vähentyä, ja yhteys perheenjäseniin voi muuttua etäiseksi. Sosiaaliset tilanteet voivat tuntua vaikeilta. Myös keskittymisen ongelmat ja aloitekyvyn puute vaikuttavat ihmissuhteisiin. 

Tämä sivu on saanut selkotunnuksen, joka on merkki selkokielisyydestä.

Häpeäntunne 

Psykoosisairaus saattaa aiheuttaa häpeäntunnetta. Siihen voi liittyä kokemuksia erilaisuudesta, epäonnistumisesta tai huonommuudesta.  

Sairauteen liittyy myös paljon vääriä käsityksiä ja turhia ennakkoluuloja. 

Psykoosiin sairastuminen ei ole koskaan oma syy, eikä sitä tarvitse hävetä. Psykoosisairaus ei muuta ihmistä erilaiseksi tai huonommaksi kuin muut. 

Itsensä ja sairautensa hyväksyminen tukee kuntoutumista ja hyvinvointia. Psykoosisairaus ei estä elämästä hyvää ja omien arvojen mukaista elämää. 

Ihmissuhteista vetäytyminen 

Ihmissuhteista vetäytyminen voi olla psykoosin ennakko-oire. Psykoosin akuuttivaiheessa yhteys toisiin ihmisiin voi jopa katketa kokonaan.  

Pelot, harhaluulot ja muut oireet saattavat olla niin vaikeita, että eristäytyminen tuo turvaa. Toisten ihmisten seurassa voi olla vaikea olla, jos on paljon häiritseviä ääniä tai epäluuloisia ajatuksia. 

Myös psykoosin toipumisvaiheessa ihmissuhteet tuntuvat monista vaikeilta. Sosiaalisiin tilanteisiin voi olla vaikea palata, jos niistä on ollut jonkin aikaa poissa.  

Pitkäaikaisoireet tekevät joskus sosiaalisista tilanteista hankalia. Oireiden kanssa voi kuitenkin oppia elämään. 

Kohti sosiaalisia suhteita 

Sosiaalisiin tilanteisiin voi totutella kaikessa rauhassa, vaikka se tuntuisi vaikealta. Jälkeenpäin voi huomata, että tilanne sujuikin ihan hyvin ja ihmisten seuraan meneminen kannatti. 

Aluksi voi olla helppoa tavata ensin tuttuja ihmisiä, esimerkiksi perheenjäseniä tai ystäviä. Sitten voi siirtyä muihin sosiaalisiin tilanteisiin omaan tahtiin. 

Uusia ihmisiä voi kohdata esimerkiksi osallistumalla ryhmään. Ensin voi vaikka vain seurata sivusta ja totutella tilanteeseen. 

Rohkeus ja itsevarmuus kasvavat pikkuhiljaa. Silloin voi olla ihmissuhteissa omana itsenään ja ottaa huomioon myös muiden tarpeet. 

Kokemusasiantuntijat kertovat

“Mäkin tarvitsen sosiaalisia suhteita, vaikka en ole uskaltanut ottaa niitä elämään.”

- Päivi 

“Ihan sama kenelle olen kertonut, niin kukaan ei ole todennut, ettei haluaisi olla mun kanssa. Olen silti se sama ihminen.”

- Päivi 

“On raskasta, kun joutuu piilottelemaan tällaista asiaa. Lopulta kun kerroin ystäville, myös muut kertoivat omista aiemmista ongelmistaan.”

- Sami 

“Vaikka pelkää, että ajatukset luetaan, niin pitää vaan mennä tilanteisiin. Jotenkin niistä aina selviää. Toki joskus tulee huonompikin kokemus, mutta kun hyviä tulee tarpeeksi, niin se taas helpottuu.”

- Sami 

“Ei psykoosiin sairastuminen ole maailmanloppu. On ok olla sellainen kuin on, missä voinnissa tahansa.”

- Päivi 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa