Omahoito-ohjelma
Mitkä ovat hyvän unen edellytykset?
Unipaine
Unipaineella tarkoitetaan unen välitöntä tarvetta. Mitä pidempään ihminen valvoo, sitä suuremmaksi unipaine kasvaa ja sitä pidempi seuraava unijakso on.
Jotta 7–8 tunnin yöuni olisi mahdollinen, tulee ihmisen olla hereillä 16–17 tuntia. Valvomisen lisäksi unipaineeseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon ihminen on valveen aikana rasittanut itseään.
Vuorokausirytmi
Vuorokausirytmi säätelee niitä kehon toimintoja, jotka mahdollistavat nukahtamisen ja unessa pysymisen. Vuorokausirytmin tärkeimpiä säätelijöitä ovat valo ja erilaiset sosiaaliset tekijät, kuten työ.
Vuorokausirytmiin liittyy erilaisia kehon toimintoja, jotka auttavat ihmistä vaipumaan uneen. Tällaisia ovat ruumiinlämmön laskeminen, stressihormonin erityksen väheneminen sekä melatoniinin erityksen kiihtyminen.
Rentoutuminen
Rentoutuminen on hyvän unen edellytys. Jos mieli tai keho ovat liian virkeitä, vaikeutuvat unen tulo ja unessa pysyminen merkittävästi.
Esimerkiksi stressi kiihdyttää ihmisen aktivaatiohermostoa ja saa aikaan ylivireyttä. Tällöin sydämenlyönnit tihenevät, verenpaine nousee ja lihasjännitys kasvaa.
Nukkumisen edellytykset
- Valveen aikana kertyy riittävästi unipainetta
- Uni sijoittuu vuorokausirytmin oikeaan vaiheeseen
- Mieli ja keho ovat riittävän rentoutuneita