Omahoito-ohjelma
Töihinpalaajia tukevat tahot
Terveydenhuolto ja sosiaalihuolto
Töihin paluun suunnittelu on usein moniammatillista työtä. Siihen voi osallistua sekä terveydenhuollon että sosiaalialan ammattilaisia.
Jos asioit terveydenhuollossa, kannattaa sinun tiedustella mahdollisuutta tavata sosiaalityöntekijää. Hän voi auttaa tilanteesi kartoittamisessa ja töihin paluun suunnittelussa.
Sosiaalityöntekijöitä työskentelee myös muun muassa työvoiman palvelukeskuksissa sekä hyvinvointialuen aikuisten sosiaalityön palveluissa.
Työeläkelaitos ja Kela
Jos sinulla on jo vakiintunut asema työelämässä ja työssä jatkamisesi on uhattuna työkyvyn heikentymisen vuoksi, autetaan sinua ensisijaisesti työeläkelaitoksessa. Sinulla ei tarvitse olla työsuhdetta.
Jos työurasi ei ole riittävän vakiintunut, on Kela ensisijainen taho vastaamaan ammatillisesta kuntoutuksestasi.
TE-palvelut
Töihin ja opintoihin paluussa auttavat myös TE-palvelut. TE-toimistot tarjoavat kattavan valikoiman erilaisia työnhakua ja työllistymistä sekä yritystoimintaa tukevia palveluita.
Jos sinulla on ongelmia työssä jaksamisessa tai olet terveydenhuollossa asiakkaana, kannattaa se ottaa puheeksi TE-toimistossa asioidessasi. Se auttaa suunnittelemaan yhteistyötä.
Oma oppilaitos
Jos opintosi ovat keskeytyneet, kannattaa sinun ottaa yhteyttä omaan oppilaitokseesi. Voit päästä keskustelemaan tilanteestasi esimerkiksi opettajan, kuraattorin, psykologin tai opinto-ohjaajan kanssa.
Yritykset ja järjestöt
Töihin paluuta tukevat myös monet yksityiset yritykset, joilta esimerkiksi Kela ja TE-toimistot ostavat palveluita.
Mikäli olet kokenut työkykyä heikentävän tapaturman tai liikennevahingon, keskustele tilanteestasi vakuutusyhtiösi kanssa.
Töihin- ja opintoihin paluuta tukevat myös monet järjestöt.