Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut tämän ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.

Tutustu tarvittaessa muihinkin Mielenterveystalon ohjelmiin, joista voi olla sinulle apua.

Muista

Mikäli elämäntilanteen aiheuttama kuormitus tuntuu niin voimakkaalta, että voimavarasi eivät riitä sen käsittelemiseen, älä epäröi hakea apua!

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei auttanut?

Ammattilaiselta saatava apu

Haastavan elämäntilanteen aiheuttama kuormitus voi altistaa mielenterveyden ongelmille. Tällöin voi olla tarvetta ammattiavulle. Kerro tuntemuksistasi neuvolassa.

Psykoterapiat ja muut keskusteluhoidot 

Psykoterapiassa ja muissa keskusteluhoidoissa hankalia asioita käsitellään pääosin keskustelemalla. Tarvittaessa voidaan käyttää harjoitteita, joilla tunnistetaan ja muutetaan toimintatapoja, jotka tuottavat oireita. 

Voit osallistua hoitoon yksin, puolisosi tai perheesi kanssa tai ryhmässä. Lyhyttä keskusteluhoitoa on saatavilla esimerkiksi perusterveydenhuollossa. 

Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia

Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia soveltuu hoidoksi erilaisissa vanhempaan ja vauvaan liittyvissä vuorovaikutusongelmissa. Siinä työskentelyn kohteena ovat varhainen vanhemmuus sekä vauvan ja vanhemman välinen suhde.

Siitä voi olla apua, jos vanhemmalla on esimerkiksi mielenterveysongelmia, kuormittavan elämäntilanteen aiheuttamaa stressiä tai trauma- tai menetyskokemuksia. Vauvalla puolestaan voi olla esimerkiksi itkuisuutta, nukkumisen tai syömisen pulmia tai kontaktivaikeutta.

Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapiaa myönnetään Kela-korvattuna perhepsykoterapiana raskausajasta lähtien vauva- ja pikkulapsiaikaan saakka. Lapsettomuudesta ja keskenmenoista kärsivät voivat saada sitä jo raskaustoiveen aikana.

Psykoterapiakäynnit toteutetaan tarpeen mukaisesti molempien vanhempien, vanhemman ja vauvan tai koko perheen käynteinä. Käynnit voivat tapahtua joko kotona tai terapiavastaanotolla.

Myös maksuttomat nettiterapiat ovat nopeasti saatavilla oleva tehokas apu moneen yleiseen mielenterveyden ongelmaan.

Vertaistuki ja järjestöt

Äimä ry auttaa raskauden aikaista tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin läpi käyneitä äitejä.

Ensi- ja turvakotien liitto auttaa perheitä haasteissa ja kriisitilanteissa.

Suomen doulat ry kautta voit etsiä doulaa.

Muita hyödyllisiä ohjelmia

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!

Saitko apua raskaus- ja vauva-ajan omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.