Omahoito-ohjelma
Mitä on edessä synnytyksen jälkeen?
Uudenlaisia huolia
Vastuu avuttomasta vauvasta voi herättää huolta ja epävarmuutta. Vanhemman mieli on virittynyt pitämään vastasyntyneen turvassa. Se voi nostaa esiin pelkoja siitä, että itselle tai vauvalle tapahtuu jotain ikävää. Omiin ajatuksiin ja tunteisiin on hyvä suhtautua myötätuntoisesti.
On uuvuttavaa, jos joutuu yksin olemaan vastuussa vauvasta. Vastuun jakaminen kumppanin tai muiden läheisten kanssa auttaa sinua jaksamaan olemaan riittävän hyvä vanhempi.
Herkistyminen vauvan tarpeille voi kuormittaa
Erityisesti odottaja on jo raskausaikana virittynyt havainnoimaan vauvan viestejä. Myös synnytyksen jälkeen tapahtuvat hormonaaliset muutokset tukevat vauvan viesteille herkistymistä.
Vanhemmuuteen kuuluu se, että on tavallista valppaampi ja hereillä vauvan tarpeille. Siksi olo voi olla ylivirittynyt silloinkin, kun vauva nukkuu ja itsellä olisi mahdollisuus levätä.
Yleensä tilanne helpottuu, kun rutiinit ovat muodostuneet ja vauvan on oppinut tuntemaan. Ylivireistä ja säpsyvää oloa voi helpottaa esimerkiksi rentoutus- tai hengitysharjoitusten avulla. Harjoituksia löydät Työkaluja-osiosta.
Itkuinen vauva
Vauvan itku tuntuu vanhemmasta raastavalta ja voi herättää hankalia tunteita. Vauvalle itku on ainoa keino viestiä tarpeistaan. Siksi se on kehittynyt herättämään vanhemmassa voimakkaan reaktion.
Vauvalla ei vielä ole tunnesäätelykeinoja, joten hän tarvitsee tunteidensa säätelyyn vanhemman apua. Vanhempi helposti ajattelee tämän tarkoittavan, että hänen pitäisi aina pystyä poistamaan vauvan mielipaha. Tähän ei kukaan pysty, eikä vauva sitä tarvitse. Riittää, että olet rauhallisesti läsnä, tyynnyttelet vauvaa ja jaksat ottaa itkun vastaan.
Itsen rauhoittaminen
Älä unohda itseäsi näissä tilanteissa. Mieti valmiiksi, mikä sinua rauhoittaa? Laita musiikkia soimaan, imeskele pastillia tai pyri rauhoittamaan hengitystäsi. Mieti myös, miten voisit palautua näistä rankoista tilanteista.
Jos vain on mahdollista, jaa vastuuta itkuisen vauvan hoitovuoroista kumppanin tai muun läheisen kanssa. Jos kumppania ei ole samassa taloudessa, on tärkeää olla hätäsuunnitelma: kenelle voin soittaa, jos en jaksa?
Runsaasti itkevän vauvan hoitaminen on raskasta. Kerro itkuisuudesta neuvolassa. Voit myös olla yhteydessä Ensi- ja turvakotien liittoon.
Muista
Vanhemmat ovat lähes taukomatta virittyneitä vauvansa tarpeisiin. Mitä enemmän vanhemmalla on fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja, sitä paremmin vauvan tarpeisiin voi vastata.
Vauva-aikana kaikki vanhemmat tarvitsevat tukea muilta. Koska harva haluaa tuppautua auttamaan, edellyttää tuen saaminen usein suoraa avunpyyntöä.