Omahoito-ohjelma
Miten tästä eteenpäin?
Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.
Jos perheesi tilanne ei ole helpottanut
Jos tuntuu, että lapsesi tai sinä vanhempana tarvitsette tukevampaa apua, kerro siitä ammattilaiselle. Mikäli lapsen tai nuoren oireilu lisääntyy ja koet sen haittaavan lapsesi toimintakykyä tai elämänlaatuanne, älä epäröi hakea apua!
Miten toimin, jos tämä ohjelma ei riittänyt?
Kolmannen sektorin tuki
Vaikeissa elämäntilanteissa voi olla hyötyä myös sosiaalipalveluista tai kolmannen sektorin tukipalveluista ja vertaistuesta. Näitä ovat esimerkiksi:
Milloin apua kannattaa hakea lapselle?
Hoitoa kannattaa hakea, jos lapsen tai nuoren oireet alkavat häiritä elämää ja rajoittaa lapsen iälle tyypillistä toimintaa. Lapsen oireilu vaikuttaa tällöin perhe-elämään, kaverisuhteisiin tai koulunkäyntiin.
Apua kannattaa hakea myös, jos oireet kuormittavat perheen arkea, huolestuttavat vanhempia tai jos päiväkoti tai koulu kokee, etteivät he pärjää lapsen tai nuoren oireiden kanssa.
Mistä apua voi hakea lapselle?
Mikäli lapsellasi on jo hoitokontakti, kertokaa huolista omalle ammattilaisellenne.
Mikäli lapsellasi ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon. Vanhemmuuden haasteissa apua saa myös sosiaalihuollon palveluista kuten alueen perheneuvolasta tai perhekeskuksesta.
Entä jos omat voimavarasi ovat vähissä?
Lapsen tai nuoren oireilu voi uuvuttaa. Se altistaa vanhempaa itseään mielenterveyden ongelmille. Tällöin voi olla tarvetta ammattiavulle. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.
Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai sosiaalihuoltoon.
Muita hyödyllisiä ohjelmia
Kiitos!
Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa perheesi elämään!
Saitko apua omahoito-ohjelmasta?
Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.