Omahoito-ohjelma
7. Rutiinien luominen
Aamutoimet, siirtymät ja ruokailut sujuvat parhaiten, jos käytössä on hyväksi havaittu toimintasuunnitelma. Suunnitelman ansiosta ei tarvitse joka kerta miettiä vaiheita ja järjestystä.
Miten rutiinin luominen onnistuu?
Parhaimmat rutiinit syntyvät lähes itsestään. Havainnoi esimerkiksi sitä, milloin aamutoimet sujuvat hienosti. Päätä sen jälkeen toimia samoin jatkossakin. Kirjaa ylös tekemäsi asiat sekä järjestys, jossa ne teit.
Rutiineja voi myös luonnostella ja kokeilla sekä sen jälkeen taas muokata. Tärkeää on tehdä selkeä päätös siitä, mitä aikoo tehdä ja missä järjestyksessä.
Seuraavalla videolla (1:39) asiantuntijat keskustelevat siitä, miksi rutiinit ovat hyödyllisiä ja miten uuden rutiinin voi luoda.
Millaisiin asioihin voi tehdä rutiinin?
Rutiini voi liittyä yksittäiseen päivittäiseen toimeen tai isompaan ajanjaksoon, kuten viikkoon tai kuukauteen. Esimerkiksi näin:
Aamurutiinini
- herääminen
- wc-käynti ja hampaiden pesu
- pukeutuminen
- aamiainen
- ehostus (hiusten harjaus ym.)
- ulkovaatteet ja ulos
Töistä kotiin -rutiinini
- päällysvaatteet ja laukku omille paikoilleen
- eväsrasia pesuun
- iltaohjelman tarkistus
- rojahdus sohvalle (30–60 min)
Viikkorutiini
ma: tärkeiden asioiden hoito
ti: mitä milloinkin
ke: kuntosali
pe: siivous ja pyykit
la: lepo ja hemmottelu
su: seuraavan viikon suunnittelu
Kun kirjaat rutiinin ylös, se on helppo muistaa ja ottaa käyttöön. Merkitse rutiinit kalenteriin, ja toimi tietoisesti ja tarkasti niiden mukaisesti.
Alku saattaa tuntua kankealta, mutta vähitellen uusista rutiineista tulee automaattisia. Toimiva rutiini sujuvoittaa elämää ja vähentää stressiä.
Löydä omaan elämääsi sopivat rutiinit
Seuraavalla videolla (1:20) keskittymisvaikeuksia kokevat henkilöt kertovat, mitkä rutiinit ovat parantaneet heidän hyvinvointiaan ja tehneet heidän elämästään tasapainoisempaa.
Harjoitus: Uusi rutiini
Miksi?
Toimiva rutiini sujuvoittaa elämää ja vähentää stressiä, koska samoja asioita ei tarvitse toistuvasti pohtia ja järjestellä.
Tässä harjoituksessa otat käyttöön uuden arkea sujuvoittavan rutiinin.
Miten?
Aloita valitsemalla itsellesi yksi selkeä rutiini.
Mieti, mihin asiaan kaipaisit toimivaa rutiinia. Se voi olla esimerkiksi aamurutiini tai viikkorutiini. Rutiini voi liittyä myös harvemmin toistuvaan tilanteeseen, kuten liikunnan harrastamiseen tai siivoamiseen.
Mieti, mitä eri vaiheita rutiiniin liittyy, ja numeroi vaiheet. Voit itse päättää, kuinka monta vaihetta rutiinissasi on. Yhdessä rutiinissa ei kuitenkaan kannata olla liian montaa tai liian yksityiskohtaisia vaiheita.
Uusi rutiinini
Toista rutiinia muutaman kerran ennen kuin arvioit, täytyykö siihen tehdä muutoksia.
Tarvittaessa muokkaa rutiinia. Kun tämä rutiini toimii, voit keksiä itsellesi seuraavan rutiinin.
Toteutus
Kirjaa tähän, milloin kokeilet uutta rutiiniasi. Aseta tarvittaessa kalenteriisi siitä muistutus.
Muista
Harjoittele uusien rutiinien käyttöä ennen kuin päätät lopullisesti, sopivatko ne sinulle.