Omahoito-ohjelma
1. MISTÄ ON KYSE?
Mikä on ilmastokriisi?
Ilmastokriisi tarkoittaa seuraavia ihmisten toiminnan aiheuttamia asioita:
- ilmaston nopea lämpeneminen
- sään ääri-ilmiöt
- merenpinnan nousu
Ilmastokriisiin kuuluvat myös näiden yhteiskunnalliset vaikutukset.
Mikä on ilmastoahdistus?
Ilmastoahdistuksella tarkoitetaan ahdistuksentunteita, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen ja sen uutisointiin. Kyselytutkimusten mukaan kaikenikäiset ihmiset kokevat ilmastoahdistukseen liittyviä tunteita.
Ilmastoahdistus ja muut vaikeat ilmastoon liittyvät tunteet käynnistyvät usein jonkinlaisesta ilmastokriisiin liittyvästä havahtumisesta tai heräämisestä.
Laajemmin voidaan puhua ympäristöahdistuksesta
Ilmastokriisi on kuitenkin vain yksi osa vaikeiden ympäristöongelmien kokonaisuutta. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös muun muassa lajikato ja elinympäristöjen pilaantuminen.
Voidaan siis puhua myös ympäristöahdistuksesta, joka on ilmastoahdistusta laajempi termi. Ympäristöahdistuksen ahdistavat tunteet liittyvät kaikenlaisiin ympäristöongelmiin. Ilmastonmuutoksen lisäksi ne kattavat myös esimerkiksi saastumisen ja luontokadon.
Tässä omahoidossa käytetään termiä ilmastoahdistus, mutta tämä käy myös muunlaisen ympäristöahdistuksen hoitoon.
Ilmastoahdistus voi kuormittaa
Ahdistuksentunteet itsessään eivät ole merkki sairaudesta. Ne voivat olla myös viesti. Ne myös kuuluvat mielen tarpeellisiin, evoluutiossa kehittyneisiin ilmiöihin. Ilmasto- tai ympäristöahdistus ei ole diagnosoitava mielenterveyden häiriö.
Ahdistuksentuntemukset voivat joskus olla hyvinkin raskaita. Varsinkin, jos olet jo pitkään käsitellyt näitä kysymyksiä, saatat kaivata helpotusta.
Moni kokee yksinäisyyttä ja voimattomuutta ilmastokriisin edessä. Kriisistä tai sen herättämistä tunteista ja ajatuksista ei kuitenkaan aina ole helppo puhua.
Muista
Ilmastoahdistus ei ole sairaus, vaan luonnollinen reaktio. Ilmastoahdistusta ja siihen liittyviä tunteita on tärkeää käsitellä. Ahdistus on viesti muutoksen tarpeesta.
Katso minidokumentti ilmastoahdistuksesta
Tutustu videolla (5:40) Tiia-Marin tarinaan ilmastoahdistuksesta. Kuulet, mitkä asiat auttavat häntä jaksamaan ahdistuksen kanssa.
Varhaiskasvatuksen opettajana toimiva Tiia-Mari kertoo saavansa energiaa muun muassa lapsista, joita hän tapaa työssään. Lasten avoimuus ja empatia ympäröivää maailmaa kohtaan antavat hänelle toivoa paremmasta tulevaisuudesta.