Huumeiden käyttö voi aiheuttaa monenlaisia oireita niiden käytön aikana tai pian käytön jälkeen. Päihtymystilan luonne riippuu käytetystä aineesta.
Stimulanttipäihtymyksessä henkilö on joko erityisen hilpeä ja ylisosiaalinen tai vaihtoehtoisesti tunneherkkä, jännittynyt tai äreä.
Sydämensyke tihenee. Pupillit laajenevat, ja verenpaineessa tapahtuu muutoksia.
Kannabispäihtymyksessä henkilö voi kokea ahdistunutta oloa, voimakkaita pelkoja ja ajattelun hajanaisuutta tai vaihtoehtoisesti rentoutunutta oloa. Voi syntyä kuvitelma ajan hidastumisesta tai pysähtymisestä. Aistiharhoja ja vainoharhaisuutta saattaa myös ilmetä.
Fyysiset oireet ovat silmien punertuminen, suun kuivuminen, lisääntynyt ruokahalu ja sydämentykytys.
Opioidien aiheuttamassa päihtymyksessä aluksi ominaista on euforinen olotila, jota seuraa usein apatia, ahdistuneisuus, muistin heikentyminen ja tarkkaavaisuuden haasteet.
Pupillit ovat supistuneet.
Hallusinogeenien aiheuttamassa päihtymyksessä ilmenee ahdistuneisuutta ja pelokkuutta sekä erilaisia harhaisia elämyksiä. Vainoharhat ja pelot ovat myös tavanomaisia vaikutuksia.
Rauhoittavien lääkkeiden aiheuttamassa päihtymyksessä koetaan ahdistuneisuuden, levottomuuden sekä pelkojen lieventymistä. Samankaltaisia vaikutuksia bentsodiatsepiineilla haetaan myös lääkinnällisessä käytössä.
Päihdekäytössä haittavaikutukset korostuvat, ja voi esiintyä esimerkiksi väsymystä, muisti- ja keskittymisvaikeuksia, motorista kömpölyyttä, seksuaalista haluttomuutta ja sekavuutta.
Rauhoittavia lääkkeitä voidaan käyttää laittomasti esimerkiksi vahvistamaan muiden päihteiden vaikutusta.
Liuotinpäihtymyksessä voi ilmetä aggressiivisuutta ja riidanhaluisuutta tai vastaavasti apatiaa tai arvostelukyvyn heikkenemistä.
Fyysisiä oireita voivat olla huimaus, silmien nykivä edestakainen liike, puheen sekavuus ja kehon vapina.