Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten kertoa lapsille erosta?

Jos sinulla on lapsia, olet varmasti huolissasi siitä, miten ero vaikuttaa heihin. Tästä osiosta löydät tietoa siitä, miten lapsille tulisi kertoa erosta ja miten lapset tyypillisesti reagoivat erouutiseen. Saat myös vinkkejä siihen, miten voit tukea lapsia erotilanteessa.

Ero on lapsellekin kriisi

Vanhempien ero on yksi yleisimmistä elämänkriiseistä lapsen elämässä. Ero mullistaa lapsen koko maailman. Sopeutuminen voi kestää vuosia.

Tutkimukset osoittavat, että suurin riskitekijä lapsen hyvinvoinnille on vanhempien välinen runsas riitely – riippumatta siitä, ovatko vanhemmat yhdessä vai eivät. Usein vanhempien parisuhde on ollut riitaisa jo ennen eroa, mikä on voinut ahdistaa lasta. Mikäli riitely vähenee eron myötä, voi ero olla lapsen kehityksen kannalta hyvä asia.

Kuten lentokoneessakin, myös erotilanteessa vanhemman tulee laittaa happinaamari ensin omille kasvoilleen. Silloin hän pystyy parhaiten auttamaan lasta käsittelemään eroon liittyviä tunteita. Vanhempien hyvinvointi lisää lasten hyvinvointia.

Erosta kertominen lapsille

Vanhempien ero saa elämän näyttämään lapsen silmissä ennakoimattomalta. Vanhemmat voivat helpottaa tätä kokemusta varaamalla kertomiseen ja asian käsittelemiseen riittävästi aikaa. 

Kertokaa lapselle, että ero on lopullinen. Sanokaa lapselle, että pyritte toimimaan yhdessä sillä tavalla, että lapsella olisi kaikki hyvin.

Lapselle on tärkeää kertoa erosta mahdollisimman pian eropäätöksen synnyttyä, jotta hän ehtii käsitellä asiaa.

Kummankin vanhemman olisi hyvä olla paikalla, kun erosta kerrotaan. Varatkaa rauhallinen hetki, jonka jälkeen lapsella ei ole harrastusmenoja tai kavereiden tapaamisia.

Eron syy

Lapselle on tärkeää kertoa jokin syy sille, miksi vanhemmat eroavat. Voit sanoa lapselle, että vanhempien välinen rakkaus on loppunut, mutta se ei liity mitenkään häneen. 

Ilman selvää syytä lapsi voi syyttää itseään erosta. Lapselle on sanottava selkeästi, että lapsi ei olisi voinut estää eroa.

Erotarina

Vanhempien on hyvä kertoa lapsille erotarina. Kummallakin vanhemmalla voi olla oma tarinansa, mutta lapsen ei tarvitse valita niiden väliltä. Erotarinassa vanhemmat kertovat lapselle, kuinka he ihastuivat ja rakastuivat ja olivat onnellisia yhdessä.

Suhde ei ollut virhe, eikä se ollut virhe, että he saivat lapsen. Vanhempien välinen rakkaus voi kuitenkin loppua, vaikka rakkaus lasta kohtaan ei lopu. Vanhemmat yrittivät parhaansa, mutta se ei riittänyt. 

Lapselle voi sanoa, että jompikumpi vanhemmista haluaa eron tai että päätös on yhteinen. Erotarina on anteeksipyyntö lapselle.

Älä moiti toista vanhempaa

Erotarina ei saa olla jommankumman vanhemman mustamaalaamista tai syyttelyä. Esimerkiksi vanhemman uskottomuus ei kuulu lapselle. Lapsella on tarve ihailla kumpaakin vanhempaansa, eikä lapselta saa viedä pois mahdollisuutta siihen. Moittimalla toista vanhempaa ihminen moittii samalla omaa lastaan. Lapsi ajattelee, että hänessäkin täytyy olla jotain vikaa, jos vanhemmassakin on.

Seuraavassa videossa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen puhuu siitä, kuinka lapsille voi puhua erosta ja mitä asioita siinä tulisi huomioida.​

Erorauhan rakentaminen

​​​​Erorauhan rakentaminen on tärkeää. Seuraavassa videossa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo​ perusteita erorauhan rakentamisesta.