Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä unettomuus on?

Tavallisesti uni tulee alle puolessa tunnissa ja yöuni on virkistävää. Lähes jokainen kokee joskus unettomuutta. Unettomuus voi ilmetä monella eri tavalla.

Unettomuus voi olla 

  • vaikeutta nukahtaa 
  • heräilyä useita kertoja yössä  
  • heräämistä liian aikaisin 

Unettomuus voi sisältää kaikkia näitä piirteitä tai vain joitakin näistä. 

Unettomuuden kehä  

Unettomuus 

Unettomuudesta kärsivä viettää usein paljon aikaa sängyssä valvoen ja asioita vatvoen. Ajatukset pyörivät päässä, ja mieli on levoton. 

Mitä kauemmin sängyssä valvoo, sitä vaikeammaksi nukahtaminen muuttuu. Aivojen ja hermoston ylivireys lisääntyy. Tunnetilat vaihtelevat epätoivosta raivon partaalle. 

Uneton alkaa usein huolestua unen määrästä ja seuraavan päivän suoriutumisestaan. Ajatukset ja huomio keskittyvät uneen ja nukahtamiseen. Tämä vaikeuttaa nukahtamista edelleen. 

Väsymys päivällä 

Seuraavana päivänä uneton kokee itsensä väsyneeksi. Hän saattaa yrittää korjata tilannetta juomalla paljon kola- tai energiajuomia tai kahvia. Hän saattaa nukkua pitkät päiväunet. Nämä asiat vaikeuttavat nukahtamista seuraavana iltana entisestään. 

Pelko unettomuuden toistumisesta 

Riittävän monen unettoman yön jälkeen nukkuminen voi alkaa aiheuttaa ahdistusta. Moni alkaa murehtia, joutuuko taas pyörimään sängyssä unettomana monta tuntia.  

Vaikeus rentoutua 

Pelko unettomuudesta voi johtaa siihen, että pakenee ahdistusta tietokoneelle tai puhelimelle. Jotkut yrittävät helpottaa ahdistusta alkoholilla tai muilla päihteillä. Nämäkin asiat heikentävät unen mahdollisuuksia entisestään. 

Unettomuudesta muodostuu itseään ruokkiva kehä: 

unettomuus

väsymys päivällä

pelko unettomuuden toistumisesta

ahdistus, vaikeus rentoutua

Unesta murehtiminen ylläpitää unettomuutta 

On ymmärrettävää, että unettomuus huolestuttaa. Liiallinen unettomuuden murehtiminen kuitenkin tekee nukahtamisesta entistä vaikeampaa.