Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Harjoittelu jatkossa

Usein unetonta kiinnostaa se, milloin unettomuus helpottaa. Omahoito-ohjelman harjoitukset saattavat tuoda nopeastikin apua. Usein unettomuuden selättäminen vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja säännöllistä työtä.

Muista, että halu muutokseen, tehdyt harjoitukset ja unta tukevat valinnat ovat jo merkittäviä onnistumisia. Nämä muutokset ovat omaa ansiotasi. Muista kiittää itseäsi työskentelystä. 

Jos et ole huomannut muutoksia, kiitä itseäsi silti hyvästä työstä. Omahoito-ohjelman kokeilu on ollut tärkeä askel ratkaisujen etsimisessä. 

Tyydyttävä uni riittää 

Oman nukkumistavoitteen realistisuutta on hyvä arvioida. Monilla on käsitys, että hyvä nukkuja nukahtaa välittömästi sänkyyn mennessään ja nukkuu tasaisesti koko yön. Harva kuitenkaan nukkuu niin. 

Unesi ei välttämättä tule juuri kuvitelmiesi kaltaiseksi. Se on syytä hyväksyä. 

On kuitenkin täysin mahdollista saavuttaa sellainen hyvä ja tyydyttävä uni, jonka jälkeen olo on virkeä. Sen saavuttaminen on jopa hyvin todennäköistä. 

Muutos vie aikaa 

Tällä hetkellä olet muutosvaiheessa. Älä siis lannistu, jos uni ei ole vielä muuttunut ihanteelliseksi. Tämä on tavallista. Elämänmuutokset ja uusien tapojen ottaminen osaksi arkea vievät aikaa. 

Jatka harjoittelua tarpeen mukaan 

Harjoittelua jatkamalla unirytmi muuttuu todennäköisesti säännöllisemmäksi ja tyydyttävämmäksi. Lopulta voit nukkua luonnollisesti ilman harjoituksia. 

Voit kuitenkin pitää harjoitukset osana arkeasi pitkäänkin. Mitä pidempään harjoituksia teet, sitä helpommaksi niiden tekeminen muuttuu. 

Säännöllinen työskentely vaatii motivaatiota. Motivaatio saattaa ajoittain olla koetuksella. Tällöin on hyvä palauttaa mieleen, mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita ja miksi alun perin halusit tilanteeseen muutosta.  

Isla – Ei saa unta

Oon alkanut nukkumaan paremmin. En mä edelleenkään joka yö hyvin nuku. Oon huomannut, että erityisesti silloin menee vaikeeksi, kun on stressiä.  

Mut just stressaavina aikoina on erityisen tärkeetä muistaa, miten voin ite vaikuttaa mun nukkumiseen. Se auttaa vähän.  

Ainakaan enää ei oo sellasta, että unettomuus jäisi päälle. Se menee ohi sit, kun stressikin hellittää. 

Veeti – Tykkää valvoa myöhään

Nykyään on paljon helpompi herätä. Oon huomannut, että päivisin on mukavampaa ja koulukin on helpompaa, kun en oo ihan väsynyt.  

Välillä tuntuu, et jään varmaan paitsi kivoista jutuista, ku en valvo aamuyöhön. Voihan se olla niin. Mut aika paljon kivoja asioita tapahtuu myös päivisin.  

Välillä mä valvon edelleen myöhään, jos on tosi hyvä meno pelissä. Pidän kuitenkin huolen, ettei niin tapahtuis kovin usein, koska sit alkaa taas heräämisestä tulemaan vaikeeta.  

Tuntuu siltä, että mun unirytmi haluis koko ajan kääntyä myöhäisemmäksi. Onneks korjausliikkeet ei oo kovin vaikeita, kunhan huomaan ajoissa, et nyt ollaan taas luisumassa Amerikan aikaan. 

Aada – Elämänrytmi hukassa

Oon oppinut paljon nukkumisesta omahoito-ohjelman aikana. Oon tajunnut, että sillon, ku mulla on joku uus koulu tai muu alkamassa, on jo liian myöhäistä miettiä, et miten saan herättyä sinne. 

Yritänkin elää sillä tavalla, että ois koko ajan järkevä päivärytmi. Sit jos joskus tulee elämässä säännöllisiä menoja, ni ainakaan se ei kaadu nukkumiseen.  

On ollut helpompaa kehittää muitakin rutiineja ja tekemistä, kun nukun öisin ja oon päivällä valveilla. Uusista tavoista on ollut aika vaikeeta pitää kiinni, mut onnistuminen tuntuu tosi hyvältä. 

Muistathan 

Vaikeuksien ilmaantuessa saatat todistella itsellesi, että työskentelystä ei ole ollut mitään hyötyä. 

Ajan myötä työskentely palkitsee. Sitä odotellessa on tärkeää pitää yllä uskoa muutokseen ja omaan ponnisteluun!